Klartecken för ny badhusstudie

Hässleholm Artikeln publicerades

Turerna har varit många genom åren utan att man lyckats få spaden i marken. Nu ska ett nytt bad utredas igen. De stora partierna tror att man kan sätta punkt i badhusfrågan under mandatperioden.

Kultur- och fritidschef Anders Rosengren ville ha en ny förstudie kring en badhusanläggning och nu har pengar beviljats.
Foto: Tommy Svensson
Kultur- och fritidschef Anders Rosengren ville ha en ny förstudie kring en badhusanläggning och nu har pengar beviljats.

Redan i februari kunde Kristianstadsbladet berätta att Anders Rosengren, chef för kultur- och fritidsförvaltningen ville se ytterligare utredning kring ett nytt badhus.

– Det som behövs är en förenklad förstudie kring badhusets innehåll, kopplat till behov. Det är viktigare än placeringen och kostnaden. Det kan man ta sen, sa han då.

Om en förstudie skulle visa på att besökare vill ha en utomhusdel med uppvärmt vatten, där utsikten och omgivning är viktig, kanske man inte ”vill glo på Österås parkering”, exemplifierade Anders Rosengren.

Nu får förvaltningschefen som han vill. Det står klart sedan kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att tillföra 195 000 kronor till en förstudie. Kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att uppdatera en tidigare studie med tyngdpunkt på dagens badtrender.

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill få fram vilka funktioner som är aktuella och hur en kostnads- och intäktskalkyl ser ut.

I arbetsutskottet hoppas man att en ny förstudie ska genomföras tämligen snabbt.

– Vi måste komma till en lösning snart. Det får inte dras i långbänk, säger Lena Wallentheim (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i arbetsutskottet.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är hoppfull.

– Vi kommer i mål med ett beslut under den här mandatperioden. Vi vet vad vi vill.

Hanna Nilsson (SD), vice ordförande, håller med.

– Vi borde komma överens mellan blocken. Det finns en någorlunda samsyn.

Stängningen av badet i Sösdala, och den debatt som följt, har onekligen lyft de badrelaterade frågorna i kommunen överlag. Lars Johnsson (M) anser att man måste se över status på samtliga befintliga badhus i kommunen.

– Man har problem i både Bjärnum och Tyringe. Det finns ingen politisk vilja att stänga ner men vi måste vet vad de kostar att åtgärda.

En sådan översyn ska också vara på gång.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.