Kommunen ska svara på skadeståndskravet

Hässleholm Artikeln publicerades
Det är ett upphävt avtal om trygghetslarm som nu kan få rättsliga följder för Hässleholms kommun. Arkivbild.
Foto:Linnéa Petersson
Det är ett upphävt avtal om trygghetslarm som nu kan få rättsliga följder för Hässleholms kommun. Arkivbild.

Något skadestånd är kommunen inte speciellt sugen på att betala och nu ska Tunstalls hot om stämning besvaras. Men bolagets vd har svårt att se någon annan utväg än rättsliga åtgärder.

I tisdags berättade Kristianstadsbladet om att företaget Tunstall AB hotar med att gå till domstol och stämma Hässleholms kommun på 1 570 200 kronor. Bakgrunden är att kommunen velat häva ett avtal om trygghetslarm som Tunstall skulle leverera. Enligt kommunen saknade Tunstall licens för kommunikationssystemet Rakel som behövdes till trygghetslarmen. Något som är helt oriktigt, menar bolagets vd Kristoffer Axelsson.

– Avtalet är brutet på osaklig grund och för oss är det väldigt oklart varför. Vi har ju den här tjänsten fullt implementerad och hade allt på plats för att kunna leverera, men innan vi hade möjlighet att börja sa kommunen upp avtalet. Då måste vi agera, säger han.

Senast den 21 augusti ska kommunen ha svarat på skadeståndskravet. Kommunjurist Magnus Gjerstad förklarar att man ska ta itu med det nästa vecka när ansvariga tjänstemän är tillbaka efter semestern.

– Jag har väldigt svårt att föreställa mig att vi skulle betala hela beloppet, om vi betalar något över huvudtaget. Jag får diskutera saken med enhetschefen på omsorgsförvaltningen i nästa vecka för att se om det finns någon grund för det här. Beloppet vet jag inte hur de fått fram, men jag gissar att det är vad de räknat med att tjäna på den här leveransen, säger Magnus Gjerstad.

Det sistnämnda bekräftas av Kristoffer Axelsson:

– Beloppet har vi kommit fram till för att vi inte kunnat tillgodogöra oss de intäkter vi räknat med. Det är en tråkig historia och vi hade inte önskat hamna i den här situationen.