Annons

Kommunen vill ta sågverksmål till Högsta domstolen

Ägarna till Björstorps träförädling dömdes till att betala 150 000 kronor i vite för att ha struntat i att sanera en av Skånes giftigaste platser. Nu har mark- och miljööverdomstolen upphävt beslutet. – Min uppfattning är att vi ska överklaga till Högsta domstolen, säger miljöchef Sven-Inge Svensson.
Hässleholm • Publicerad 10 januari 2013

Fallet kring sågverket har pågått i sex år. Efter att länsstyrelsen inventerat och riskklassat före detta träskyddsanläggningar i Skåne valdes Björstorps träförädling ut för fortsatta undersökningar.

En utredning våren 2007 visade att marken är förorenad och både höga dioxinhalter och arsenikhalter påvisades. 150 meter från sågverksområdet ligger en kommunal reservvattentäkt. Efter flera turer upphörde verksamheten i december 2009 och bolagsmännen, en 85-årig man och en 83-årig kvinna, avregistrerade handelsbolaget.

Annons

Hävt domen

I den första domen från mark- och miljödomstolen förklarades att handelsbolaget därmed inte kan förpliktigas att betala vite. Däremot kan bolagsmännen vara ansvariga och betala viten som uppkom innan avregistreringen. Domstolen dömde ut 150 000 kronor i böter.

Mark- och miljööverdomstolen har nu upphävt den domen och ogillar Hässleholm kommuns viteskrav. ”I detta fall har nämnden riktat sitt föreläggande enbart till handelsbolaget. Det är inte riktat till bolagsmännen ... Något vite kan därför inte dömas ut mot dem”, står det i domen.

Kommunen är kritisk

85- och 83-åringen har anfört att domstolen tidigare fäste för stor vikt vid att något utmätningsförsök inte gjorts.

Sven-Inge Svensson, som är chef på miljöförvaltningen i Hässleholm, är kritisk till domen.

– Jag blir så beklämd över hur de kan vrida till det juridiskt. Då kan alla likvidera sina bolag för att slippa undan. Det här är principiellt viktigt, säger han.

Han menar att det också är fel sätt att driva processen av de som äger marken.

– Så länge det inte är visat att de inte har pengar kan vi inte ansöka om statliga medel för att sanera, säger Sven-Inge Svensson.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons