Krösatåg istället för Pågatåg

Hässleholm Artikeln publicerades

Det blir inga Pågatågsstopp i Hästveda, Killeberg och Ballingslöv. Där kommer det i stället Krösatåg, för att kunna kopplas samman med trafiken i Småland. Det beskedet ger Jens Möller, ställföreträdande regionchef inom Trafikverket Region Syd.

Det stora projektet man jobbar med just nu på båda sidor gränsen Skåne-Småland är införandet av Pågatågs- och Krösatågstrafik.

– Hela projektet omfattar tolv–tretton nya stationer, berättar Jens Möller. Det ska byggas plattformar, förbigångsspår och mötesspår, göras anpassningar av signaler och kontaktledningar. Det är ett stort projekt i samarbetet med Region Skåne, Region Södra Småland och berörda kommuner.

Regionaltågstrafiken på Södra stambanan norr om Hässleholm är tänkt komma igång i december 2012, men det är en som Jens Möller uttrycker det "levande tidsplan".

– Det blir dock inga lila Pågatåg på stambanan ovanför Hässleholm. Här kommer i stället de gula Krösatågen att rulla, för samordningen med trafiken i Småland. Det är precis samma tågtyp som Pågarna, bara att de är målade i annan färg. Däremot blir det Pågatåg till Markaryd.