Kutte – snabb så in i Norden

Hässleholm Artikeln publicerades

De belgiske vallhunden Kutte är van att bli lämnad ett par kilometer från husse och matte. Sedan letar han upp dem – utan problem. Det är han bäst i Norden på efter att ha vunnit mästerskapen i brukshunds- grenen rapport.

"Marsch", ropar matte Liliana Nielsen. Kutte rusar iväg i en rasande fart med sina 35 kilo muskler. Så kommer han fram till husse Tommy och får sin belöning. Snabbhet och uthållighet är viktiga ingredienser i den ovanliga brukshundsgrenen rapport, som har mellan 300–400 utövare i landet. Det är också en av grenarna som bedöms som allra mest krävande. Men Tommy och Liliana Nielsen från Vinslöv har tillsammans med malinoisen Kutte blivit mästare på att klara utmaningen.

När Nordiska mästerskapen avgjordes i danska Skanderborg blev de trea individuellt och etta i lagtävlingen.

– Vi stod som reserver och så ringde de dagen innan och frågade om vi kunde ställa upp, berättar Tommy Nielsen.

– Det är obeskrivbart. Eftersom vi stod högst upp på prispallen så spelade de nationalsången också, då rös man lite, säger Liliana Nielsen.

Rapport går ut på att en av förarna står kvar vid starten medan den andra går iväg med hunden på en sträcka från en till två kilometer. Därefter ska hunden själv nosa sig tillbaka till starten samtidigt som andra hundar, cyklister och flanörer rör sig i terrängen. När den har hittat tillbaka ska den springa iväg till den andra föraren igen, som då har förflyttat sig ytterligare några hundra meter bort.

– Det rör sig om stora ytor, två förare och så kan man inte påverka hunden under tävlingen. Men han har en extrem uppmärksamhet och arbetsvilja, säger Tommy Nielsen.

Under den första tävlingsdagen sprang Kutte åtta kilometer och den andra dagen sex kilometer. Och fort gick det. Åtta kilometer avklarades på 14 minuter och sex kilometer på tio minuter.

– Det är tiden som räknas och det är den enda grenen där hundarna tävlar mot varandra inom brukshundssporten.

Under tävling har hundarna på sig västar som visar att de arbetar. Men missöden har hänt.

– På en tävling var det en deltagares hund som blev omhändertagen av en vandrare som trodde att det var en bortsprungen hund. Hon tog med den in i bilen och ringde till polisen. Det vill man ju inte ska hända, säger Tommy Nielsen.

Tommy och Liliana Nielsen har hållt på med sporten sedan 1992 och vet verkligen vad som krävs för att lyckas.

– Man får börja träna på korta sträckor, försöka motivera hunden och jobba med belöning. Vi tränar inte bara rapport utan även mycket lydnad, uppletande och kondition. Det är precis som för löpare – hunden måste ha en god kondition för att klara det, säger Tommy och Liliana Nielsen.