Litteraturrunda startar för att öka läsintresset

Hässleholm Artikeln publicerades

Sedan många år tillbaka är konstrundan ett etablerat kulturevenemang bland allmänheten i Skåne. På tisdagen lanserades en innovation, litteraturrundan, som enligt initiativtagarnas förhoppningar så småningom ska bli lika framgångsrik som konstrundan.

Författaren Jeanette Thelander, Hästveda, och barnboksförfattaren Suzanne Mortensen, Åhus, presenterade på en presskonferens på Café Verum i Hässleholm det preliminära programmet för litteraturrundan i norra och mellersta Skåne. Samtidigt ägde presskonferenser rum i Malmö, Simrishamn och Trelleborg, där det redogjordes för planerade aktiviteter i dessa delar av Skåne.

Det är författarcentrum Syd, med cirka 400 medlemmar i Skåne, Blekinge och Småland, som står bakom arrangemanget. Litteraturrundan kommer att äga rum på många olika platser i Skåne helgen 27–28 april och omfattar bokbord, uppläsningar, författarframträdanden och att allmänheten ska kunna göra hemmahosbesök hos en del författare.

Initiativtagare till arrangemanget är Hästvedaförfattaren Jeanette Thelander.

– Förra året vid den här tiden lade jag fram idén på Författarcentrum Syds årsmöte. Min inspiration kom från konstrundan, men jag har lagt det vid en annan tidpunkt så att vi inte konkurrerar, då vi nog delvis har samma publik.

– Jag kan tänka mig att det här kommer att växa, lägger Suzanne Mortensen till.

Vad är syftet med arrange - manget?

– Att synliggöra författare, öka läsintresset och att vara folkbildande. Det ska vara lite annorlunda, lättsamma arrangemang. Även de som inte är vana att läsa ska känna sig välkomna, svarar Jeanette Thelander.

– När konstrundan började var det lite fint, nu kan alla delta och det har avdramatiserat konsten. Kanske kan litteraturrundan avdramatisera litteraturen, fortsätter hon.

– Jag gillar idén och kan inte fatta att ingen kommit på det förut, utbrister Suzanne Mortensen.