Lokal polischef utlånad till Malmö

Hässleholm/Malmö Artikeln publicerades
Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm och Östra Göinge, kommer att arbeta som stabschef i Malmö under hösten.
Foto:Peter Åklundh
Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm och Östra Göinge, kommer att arbeta som stabschef i Malmö under hösten.

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm lämnar tillfälligt sin ordinarie tjänst i Hässleholm. Med Malmö som bas kommer han att fokusera på det dödliga våldet i regionen.

Det är i sin roll som nationell stabschef som Pär Cederholm, till vardags lokalpolisområdeschef i Östra Göinge och Hässleholm, nu kallats till Malmö för att jobba riktat mot det dödliga våldet på regional nivå.

– Han har blivit kommenderad ner till särskilda händelser. Eftersom han är utbildad stabschef är det inget konstigt för vår del. Det är klart att det ställer till det litegrann, men det finns inte så många som har samma kaliber som Pär, säger polisområdeschef Tomas Rosenberg.

”Särskilda händelser” kan beskrivas som polisens motsvarighet till stabsläge. Då kallas en grupp personer samman för att jobba riktat mot större händelser, vilket kan vara alltifrån stora folksamlingar till terroristangrepp eller brottslingar som rymt.

Senast Pär Cederholm kallades in som stabschef var under flyktingkrisen 2015, bara några månader efter att han tillträtt som lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Den här gången kommer han att ägna sig åt att leda utredningsarbetet av mord och andra brott med dödlig utgång i hela regionen.

– Det dödliga våldet är ett av våra mest prioriterade områden och vid särskilda händelser kraftsamlar polisen. Man jobbar utifrån ett regionalt perspektiv, men Malmö står naturligtvis för en stor del av händelserna, säger Tomas Rosenberg.

Än är det inte bestämt exakt hur man ska lösa Pär Cederholms frånvaro som beräknas bli två-tre månader. Kortsiktigt är det Magnus Wendler på Hässleholmspolisen som sköter Pär Cederholms ordinarie arbetsuppgifter.

– Vi planerar på samma sätt som vi gör under semestrarna. Vi är inte klara riktigt än, men förhoppningsvis kommer vi bli det under den här veckan.

Kristianstadsbladet har vid upprepade tillfällen sökt Pär Cederholm för en kommentar.