Lösning om seniorkort och vindkraft

Hässleholm Artikeln publicerades

De tre partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott flyttade sig närmare en oförarglig mittenståndpunkt när det gäller seniorkortet och försöker desarmera den känsliga vindkraftsfrågan.

– Man gjorde misstaget att lägga den här frågan i omsorgsnämnden, seniorkortet är en större fråga än det. Vi gjorde fel, kommenterade Lars-Göran Wiberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, helomvändningen angående seniorkortet.

Omsorgsnämnden har rekommenderat att seniorkortet, som ger alla över 70 år gratis kollektivtrafikresor inom kommunen, skulle beläggas med årlig avgift på 300 kronor samt att åldergränsen höjdes till 75 år.

Reagerade direkt

Först backade Socialdemokraterna och Centerpartiet, efter starka protester från pensionärsföreningar och äldre, och i kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) framkom att Moderaterna också bytt ståndpunkt.

– Nu har vi kommit på andra tankar, verkligheten är ju sådan. Det här hann i fatt oss och nu konstaterar vi att det finns en majoritet för att seniorkortet ska finnas kvar i oförändrad form, säger Pär Palmgen (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men är det här inte ett svek av ert vallöfte att effektivisera kommunen?

– Jag tror att väljarna inser att Moderaterna inte har 51 procent av rösterna. Sen kommer det ett val i höst, då får vi ta ett omtag på frågan, svarar Pär Palmgren.

Oppositionsrådet menade att hennes parti inte alls bytt sida i frågan, utan att man hela tiden varit motståndare till förändringar av seniorkortet, trots att omsorgsnämndens ordförande Lina Bengtsson (M) tidigare sagt att en enig nämnd stod bakom beslutet.

– Mitt parti reagerade direkt efter omsorgsnämndens beslut, det brast i kommunikation inom partiet, säger Lena Wallentheim (S).

Uppslitande

Vindkraftsdebatten har länge varit uppslitande, nu verkar etablissemanget tro att de funnit en formel som delvis kan desarmera frågan.

– Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna står bakom hela den nya vindkraftsplanen. Det är en kompromiss för alla partierna, men det finns nu en tydlighet och förutsägbarhet på området. Det här håller, kommenterar Lars-Göran Wiberg.

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har särskilt profilerat sig i denna fråga som det mest vindkraftsfientliga respektive vindkraftsvänliga partiet.

Genom fyrpartiöverenskommelsen kanske frågan är avförd från den politiska dagordningen, till nästa majoritet ska formas efter valet.