Majoriten spricker i Hässleholm

Hässleholm Artikeln publicerades

Miljöpartiet beslutade på sitt medlemsmöte i torsdags kväll att lämna majoritetssamarbetet. Därmed ritas den politiska kartan i Hässleholm om. Hur gränserna går är däremot oklart.

– Medlemmarna ställde sig bakom styrelsens rekommendation med de krav det innebär, förklarar gruppledaren Peter Groth (MP).

Vid 22-tiden på torsdagskvällen lämnade de källarlokalen. Samtidigt lämnade de det knappt två år gamla samarbetet med M, C, FP, KD och FV.

Det var den 31 maj som partiet i ett pressmeddelande gick ut med att de kräver Urban Widmarks avgång som kommunstyrelsens ordförande, på grund av att de är missnöjda med hur förvaltningarnas kostnadsutveckling ser ut.

– Den utlösande orsaken var att omsorgsnämnden riktade misstroende mot kommunledningen och John Bruun (FP) och Cecilia Tornerefelt (M) hoppade av presidiet. Redan då hade majoriteten spräckts.

Då kommer ni alltså sälla er till oppositionen?
– Vi är i opposition från och med i dag. Det är ett komplicerat läge, Problemet är att det inte finns någon annan majoritet heller. Det måste finnas en majoritet bakom besluten och det får avgöras från fall till fall. Vi kommer fortfarande stå till förfogande för politiska spörsmål.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Widmark (M) var beredd på utgången med tanke på den senaste veckans turbulens.

– Jag beklagar att de lämnar samarbetet. Vi får hantera den uppkomna situationen och vi är fortfarande det största blocket i kommunfullmäktige, säger Widmark.

På måndag kväll genomförs det första fullmäktigesammanträdet med en styrande minoritet.