Man tafsade på funktionshindrade

Hässleholm Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Jalhed

En kvinna blev tafsad på innanför trosorna, en annan slickad på brösten. Nu fälls en taxichaufför för att ha sexuellt ofredat två funktionshindrade personer i sin färdtjänstbil.

Händelserna som får tingsrätten att döma en taxichaufför i 50-årsåldern för sexuellt ofredande ägde rum i maj förra året.

Mannen, som är hemmahörande i en tätort i Hässleholms kommun, ska då på kort tid ha utsatt två funktionshindrade kvinnor i 60-årsåldern för olika typer av sexuella närmanden. Den ena kvinnan är diagnosticerad med Downs syndrom, medan den andra har en annan typ av mentalt funktionshinder.

Vid båda tillfällena har tillvägagångssättet varit liknande: mannen har stannat till med bilen när han skjutsat kvinnorna från daglig verksamhet till deras respektive boenden.

Den första gången stannade han bilen och drog upp kvinnans kofta för att slicka på hennes bröst. Därefter drog han ner sin gylf och sa åt henne att titta.

Den andra kvinnan har vittnat om hur taxichauffören tagit på henne innanför trosorna.

Mannens agerande har uppdagats tack vare att kvinnorna – helt oberoende av varandra – berättat om det de blivit utsatta för när de kommit hem till sina respektive boenden.

Just detta, att kvinnorna vittnar om liknande händelser trots att de aldrig haft kontakt med varandra, är något som tingsrätten fäster stor vikt vid. Kvinnorna har motvilligt berättat om det de varit med om i polisförhör och de anses mycket trovärdiga, enligt rätten.

Personal på kvinnornas boenden och dagliga verksamhet har vittnat i rätten om hur det gått till när kvinnorna berättat och hur deras humör förändrats efter händelserna.

Kvinnornas berättelser får ytterligare stöd av att man i det ena fallet kunnat visa med hjälp av gps att färdtjänstbilen stått stilla under resan. I det andra fallet har taxichauffören själv medgett att han stannat bilen.

Mannen döms mot sitt nekande. Från försvarets sida har man bland annat pekat på att den ena kvinnan i förhör uppgett att den som ”tafsade” på henne hade ett annat namn och en annan hudfärg än taxichauffören. Men tingsrätten påpekar att hans namn, och det som kvinnan kallat honom, låter mycket likt. Vid närmare granskning av förhörsprotokollen har man dessutom kunnat konstatera att uppgiften om hudfärgen inte tycks ha kommit spontant från kvinnan själv.

Mannen är sedan tidigare dömd för en rad trafikbrott och får nu villkorlig dom samt dagsböter på 24 000 kronor. Kvinnorna ska också få 10 000 kronor var i skadestånd.