Annons

Människor i kläm ska få hjälp

Arbetsförmedlingen säger att de är för sjuka för att arbeta. Vården säger att de är för friska för att få hjälp. Arbetsmarknadsenheten i Hässleholm har nu startat projektet Puma för att fånga upp personer som hamnat i kläm.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2011

– Det här är ett stort samhällsproblem som pågått under lång tid. Nu har vi en liten lösning i alla fall, säger Jörgen Bergvall, enhetschef på arbetsmarknadsenheten (AME).

Förra året skrevs 300 personer ut från AME, varav 100 fick ett avlönat arbete. Bland dem som finns på enheten i dag har sju av tio inte haft jobb på två–tio år.

Annons

Verksamhetens uppdrag är att stärka personerna så att de kan få in en fot på arbetsmarknaden.

– Nu har vi ett litet bekymmer. De allra flesta som kommer hit tas inte först om hand av vården trots att de har behov av det. Då räknas de precis som vem som helst som hamnar fel i livet och behöver bidrag, säger Jörgen Bergvall.

Han påtalar att det i dagsläget är extra tydligt och med anledning av den reform som infördes inom Försäkringskassan för ett år sedan startade AME i april ett projekt kallat Puma (personlig utveckling mindfulness aktivitet).

– Försäkringskassans striktare regler spelade in, säger Bergvall som också berättar att socialförvaltningen upplever de utförsäkrade som en ökande grupp.

Puma är ett program på tolv veckor baserat på kognitiv beteendeterapi. Syftet är att stärka individernas färdigheter inom stresshantering, social kompetens och motivation för att de sedan ska kunna gå in i AME:s ordinarie verksamhet eller vid behov få vård.

– Ja, i vissa fall, men då har de en utförlig dokumentering så att vården kan ta sig an dem, förklarar Jörgen Bergvall.

Under de månader som projektet har varit igång har 40 personer medverkat. Enligt de utvärderingar som har gjorts upplevs konceptet som positivt, men först om ett par år kan en ordentlig analys göras.

Politikerna i Hässleholm har beslutat att målet ska vara att permanenta Puma. Andra kommuner har redan visat intresse.

– Det finns flera kommuner som är nyfikna på hur vi har tänkt lösa det här problemet och nu har vi i alla fall ett alternativ, säger Jörgen Bergvall.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons