Annons

Moskéns ordförande bedrövad efter branden

Medlemmarna i Islamiska Kulturcentret i Hässleholm saknar bönelokal efter branden som totalförstörde föreningens moské på lördagskvällen. Polisen tror att branden var anlagd – men har ingen misstänkt gärningsman.
Brott • Publicerad 20 maj 2018
Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand eftersom ett fönster krossats in mot lokalen.
Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand eftersom ett fönster krossats in mot lokalen.Foto: Bosse Nilsson

Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi säger att han tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.

– Det var mycket rök, flera brandbilar var där som försökte släcka elden, det var familjer som fick hjälp att komma ut från lägenheterna, och jag kände mig så ledsen, säger Ismail Darragi.

Annons

– Det gick inte att sova på hela natten, vi var vakna till morgonen och var jätteoroliga.

Ingen person skadades i branden. Moskén, en lokal i två våningsplan i ett flerfamiljshus, är helt utbränd. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand eftersom ett fönster krossats in mot lokalen, men har ingen misstänkt gärningsman.

– Lokalen är belägen i ett flerfamiljshus, därav att det funnits en stor spridningsrisk som hade inneburit stor förödelse och fara för liv och hälsa, säger polisens talesperson Kim Hild.

Ismail Darragi tror inte att branden har anlagts av högerextremister, utan tror snarare att den är en hämnd för att föreningen polisanmält två utomstående personer som stulit en insamlingsbössa från moskén.

– Vi har bott i Sverige i tolv år och elva år i Hässleholm och har aldrig träffat någon som sagt något rasistiskt eller opassande till oss, det är därför vi blivit så chockade. Alla grannar runt om oss är svenskar och bland de vänligaste någonsin, säger han.

Föreningens omkring 200 medlemmar står nu utan bönelokal.

– Det är en mycket helig månad för oss, det är ju ramadan, och det är mycket viktigt för oss att be till Gud varje dag. Vi har ingen aning om vad vi ska göra, säger Darragi. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons