"Någonstans får man betala för tågtrafiken"

Hässleholm

När tågen avgår från Sösdala kommer det att krävas färre bussturer, resonerar Skånetrafiken. "Det kostar pengar att köra tåg och någonstans får man betala för tågtrafiken", säger trafikutvecklare Ulf Svensson.

Artikeln publicerades 8 mars 2011.När tågen stannar i Sösdala i mitten av maj räknar Skånetrafiken med färre bussresenärer. Plan är att minska på bussturerna mellan Sösdala och Tormestorp med linje 534 för att så småningom ta bort linjen helt.

– Det är vår plan, men vi håller fortfarande på att titta på frågan och på andra möjligheter, säger Ulf Svensson.

Med tåg tar resan till Hässleholm åtta minuter i stället för 30 med buss. Ulf Svensson påpekar att när resenärerna på bussarna minskar är det inte ekonomiskt hållbart att trafikera sträckan. Till en början ska turerna reduceras.

– Mellan Tormestorp och Sösdala ska det gå tre dubbelturer per dag, men på sikt är vår tanke att ta bort den.

Ulf Svensson berättar att det från politiskt håll finns önskemål om olika varianter och att fler bussträckor ses över.

– Det finns fler linjer som är hotade – svar ja. Vi tittar på konsekvenserna av det.

Det gäller linje 555 mellan Kristianstad och Hässleholm, 536 mellan Hässleholm och Osby, 532 mellan Hässleholm och Markaryd, 531 mellan Tyringe och Hässleholm samt 535 mellan Osby och Älmhult.

– Det kostar pengar att köra tåg och någonstans får man betala för tågtrafiken. Det får ske på bekostnad av bussar, säger Ulf Svensson.