Annons

Nattjouren för hemlösa flyttas

Huset på Torsgatan får stå tomt ett tag till. Socialförvaltningen har ändrat sig om placeringen av nattjouren för hemlösa. I stället öppnar härbärget på Stobygatan redan i dag. "Jag ser inte någon prestige i detta. Det här är ett bättre alternativ ur verksamhetssynpunkt", säger nämndsordförande Robin Gustavsson (KD).
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2010

Efter en fyra månader lång process beviljades socialförvaltningen ett tillfälligt bygglov för en nattjour för hemlösa på Torsgatan i Hässleholm.

Grannarna protesterade högljutt ända till länsstyrelsen, som för bara ett par veckor sedan gav stadsbyggnadskontoret rätt att ändra detaljplanen till den siste december i år.

Annons

Den processen visade sig vara onödig. Socialförvaltningen byter spår och öppnar härbärget med fem platser i samma hus som den gamla Parkbiografen.

– Vi prövar våra politiker hårt här. Ofta har vi bättre koll när vi startar en verksamhet. Vi har lärt oss att det är många saker att ta hänsyn till och som inte vi äger att bestämma om, säger Merete Tillman, chef på socialförvaltningens vuxenenhet.

Socialnämndens arbetsutskott fattade beslutet för några dagar sedan.

– Beslutet var inte svårt, det är bara synd att vi lagt så mycket energi på det andra huset, säger Robin Gustavsson. Sedan ett par veckor tillbaka var arbetet med lokalerna på Torsgatan i full gång. Knappt hade färgen på väggarna hunnit torka innan bostadsadministratören hade hittat en ledig lägenhet på 180 kvadratmeter som var detaljplanelagd för ett boende och som dessutom socialförvaltningen hade kontrakt på.

– En planändring för Torsgatan kunde ha blivit en väldigt långdragen process. På Stobygatan kan vi driva vilken verksamhet vi vill, så vi kör där i stället, säger Merete Tillman.

Där blir investeringskostnaderna mindre och möjligheten finns att skapa en helt separat kvinnoavdelning.

– Många gånger är det rätt utsatta kvinnor och vi vill att de ska kunna vara i fred. Personalen tycker att detta fungerar bättre och verksamheten är i ett plan. Tidigare lämnades ett 70-tal protester in till stadsbyggnadskontoret från grannar till nattjouren enligt den ursprungliga placeringen.

– Det har varit mycket jobb och mycket samtal med boende i närheten. Framförallt har de gjort dem väldigt oroliga, så de är nog glada i dag, säger bygglovshandläggare Per-Ole Asklund.

Nu kan fler proteströster höjas. Ovanför nattjouren finns vanliga lägenheter.

– Vi är beredda på det, men det får vi hantera och den här gången kan de inte överklaga det. Ingen vill vara granne med en sån här verksamhet, fast vår erfarenhet är att vi inte stör grannarna.

Annons

Om nio månader ska socialförvaltningen utvärdera verksamheten.

Under tisdagskvällen öppnar nattjouren med insläpp mellan klockan 21 och 22 för att sedan stänga klockan sju på morgnarna.

– Det ska bli väldigt skönt att det kommer igång, säger Merete Tillman.

Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons