Notorisk stalker förföljde tidigare flickvän

Hässleholm ,

Kvinnan varnades för att mannen var en så kallad ”stalker” men förälskelsen var för starkt för att motstå. När förhållandet tog slut förföljdes kvinnan. ”Besvikelse” förklarar mannen, vars beteende är väldokumenterat historiskt.

Kvinnan förföljdes av mannen, som är en väldokumenterad stalker.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Kvinnan förföljdes av mannen, som är en väldokumenterad stalker.

Mannen skickade massor av sms och ringde till kvinnan. Han ställde sig under balkongen, skrek okvädningsord och spottade. Han förföljde henne på cykel när hon var ute och promenerade och sökte upp henne på restaurang.

Till slut meddelades kontaktförbud men det hjälpte inte.

Kvinnan berättar att omgivningen varnade henne för hans beteende innan hon inledde en allvarlig relation, men att hon inte lyssnade på varningarna. När det väl tog slut började mannen förfölja och trakassera henne.

”Det har rört sig om ofantligt många kontakter”, berättar kvinnan i polisförhör.

Mannen har förklarat att han var besviken när det tog slut men att han inte förstått att kontakterna var oönskade. Spotta har han aldrig gjort, däremot möjligen harklat sig.

Mannen dömdes för några år sedan för överträdelse av kontaktförbud vid sex tillfälle, gällande en annan kvinna.

Av belastningsregistret framgår även att kontaktförbud utfärdats vid ett flertal tillfällen gentemot olika kvinnor och han tidigare dömts för likartad brottslighet.

Den här gången döms han till skyddstillsyn och att delta i ett behandlingsprogram.

Programmet riktar sig till män som använt hot, våld eller annat kontrollerande beteende mot sin kvinnliga partner eller före detta partner. Deltagarna ges möjlighet att förstå sitt beteende och ändra det.

Mannen ska även betala 7000 kronor i skadestånd till kvinnan. Åtalet gällde ofredande samt överträdelse av kontaktförbud i sex fall.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.