Nytt stort bad är billigare än att renovera de befintliga

Hässleholm Artikeln publicerades

Storleken har betydelse. Att bygga ett större bad ger mer intäkter och kan täcka kommunens hela behov. Att bygga ett mindre bad och renovera samtliga befintliga simhallar är dyrare. Det menar en konsult, som tittat på frågan.

Qpoolen ska ersättas med ett nytt bad. Storleken på det nya badet kan få effekter långt ut på landsbygden.
Foto: Tom Wall
Qpoolen ska ersättas med ett nytt bad. Storleken på det nya badet kan få effekter långt ut på landsbygden.

Under onsdagen fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att ge drygt 200 000 kronor till en förstudie om framtidens nya badanläggning i Hässleholm.

Kultur- och fritidsförvaltningen har redan smygstartat arbetet genom att låta en konsult ta fram ett så kallat förstudiematerial.

– Konsulten konstaterar krasst att befintliga badanläggningar är över 50 år gamla, vilket innebär att skicket inte är det bästa och att framtida investeringsbehov är stora, säger Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Hur stora behov är en fråga för tekniska förvaltningen att reda och räkna ut.

Kostnaden ska sedan ställas i jämförelse med vad det kostar att bygga en ny simhall i Hässleholm som håller i minst 40 år, enligt Henrik Samevik.

Om statusen på baden i tätorterna är relativt god, så kan man bygga ett mindre och billigare bad i Hässleholm.

Om motsatt förhållande råder så är det enligt konsulten en dyrare lösning att ha kvar baden i tätorterna och ett bygga ett nytt mindre bad, än att bygga ett nytt större i Hässleholm.

Henrik Samevik, avdelningschef, säger att det blir upp till politikerna att besluta om det nya badets storlek och landsbygdsbadens framtid.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Henrik Samevik, avdelningschef, säger att det blir upp till politikerna att besluta om det nya badets storlek och landsbygdsbadens framtid.

– Den totala nettodriftskostnaden är alltså högre om vi bygger ett mindre bad i Hässleholm. Ett större bad skulle generera mer intäkter, säger Henrik Samevik.

Det illustreras i rapporten med exempel från nya anläggningar i andra jämförbara kommuner, där besöksantalet ökat kraftigt.

Konsulten skriver i rapporten: ”En mycket viktig fråga inför planeringen och dimensioneringen av Hässleholms nya simhall är hur många simhallar man ska ha i drift i framtiden”.

Skulle det kunna innebära att fler landsbygdsbad läggs ner?

– Med ett större bad i Hässleholm finns möjlighet att flytta över verksamhet dit från tätorterna i väntan på att man renoverar eller lägger ner. Men det är politikerna som får göra en bedömning av hur stort eller litet ett bad ska vara. Det här är konsultens två alternativ.

Konsulten ska nu skapa en slutlig rapport, på kultur- och fritidsförvaltningens uppdrag.

Tekniska förvaltningen arbetar nu intensivt på att ta fram kostnader för att renovera baden i tätorterna.

– Arbetet ska vara klart innan semestern. Om vi skulle göra en mer noggrann bedömning av badens skick, genom till exempelvis betongborrningar, så hade det krävts mer tid och konsulter, säger Mats Svensson, teknisk chef.

Fakta

Kostnader per bad i dag

Nettokostnader för 2018:

Qpoolen Hässleholm: 6,5 miljoner kronor.

Tyringe simhall: 3,64 miljoner kronor

Bjärnums simhall: 3,94 miljoner kronor

Sösdala simhall, (stängd sedan 1 december 2018): 3,51 miljoner kronor.

Vinslövs friluftsbad: 1,15 miljoner kronor.

Hässleholmsgårdens varmvattenbad: 1,77 miljoner kronor.

 

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.