Odlare: Vi behöver fördubbla antalet bisamhällen i landet

Hässleholm Artikeln publicerades

Erling Andersson och Ulf Westberg är biodlare sedan många år. – Förr fanns det en kupa vid varje torp, säger Erling.

De är medlemmar i Hästveda Biodlarförening tillsammans med 34 andra. I Skåne finns 32 föreningar och tillsammans med Västergötland och Östergötland är länet det bitätaste i landet. Bara i Hässleholms kommun finns sex föreningar.

– Vår yngsta medlem är elva år och den äldsta kring 90. Det är lite av den gröna vågen som kommer igen, men inte i 60-talsbemärkelse, säger Ulf Westberg.

Hemma hos Erling Andersson står flera bikupor på rad på tomten. Inuti vilar tusentals bin från den annalkande vintern. I väntan på våren äter de sockerlag upplöst i vatten.

– Jag är uppväxt med bin, min far hade bin. Det är väl naturintresset och att de är till nytta för naturen med pollineringen, säger han.

De är positiva till initiativet att placera ut bikupor runt om i Hässleholm.

– Väldigt gott initiativ. Vi behöver i Sverige kanske till och med en fördubbling av antalet bisamhällen för att klara pollineringen. Annars blir det sämre utdelning på både frukt och grödor, säger Ulf Westberg.

Tätorten är bland de främsta ställena om man vill ha honung, förklarar de. Som exempel ger de att det finns kupor på operans tak i Malmö.

– Det finns mycket blommor och träd av varierande slag i och med trädgårdarna.