Ökände "Nisse Pistol" hjärnan bakom många rån

Hässleholm Artikeln publicerades

"Gubbligan" har nu häktats misstänkta för tre grova bankrån, mordförsök och förberedelser till rån. En av männen, som uppges vara hjärnan bakom rånen, är en 63-årig man känd som "Nisse Pistol" – en av landets mest legendariska brottslingar.

1972 flydde han från Kumlabunkern tillsammans med Lars-Inge Svartenbrandt och 14 andra högriskbrottslingar. Året därpå figurerar hans namn i Norrmalmstorgsdramat när Clark Olofsson föreslog att polisen skulle byta ut honom mot tre andra brottslingar, varav "Nisse Pistol" var en.

Ytterligare två år framåt i tiden, 1975, rånade han Riksbanken i Halmstad tillsammans med Clark Olofsson och kom över 80 000 kronor. Den grova brottsligheten fortsätter och i mitten av 1980-talet var han en av medlemmarna i Järnaligan, precis som 70-åringen som nu är misstänkt för flera grova bankrån och mordförsök.

Båda är kunniga inom sprängämnen och 1986 utförde ligan den så kallade vapenkuppen i Järna. De tog sig då in i ett vapenförråd och fyllde sina bilar med handeldvapen, granater och sprängdeg. För att dölja spåren sprängde de förrådet.

Historien om "Nisse Pistol" fortsätter, men under 1990-talet satt han till stora delar i fängelse efter att ha dömts för rån i södra Sverige.

Bland annat dömdes han för en kupp mot en postbil i Örkelljunga. Precis som den här gången var Kristianstadspolisen delaktiga i utredningen.

2003 återkommer den nu 63-årige mannen i polisens spaning då han utpekas som en av hjärnorna bakom ett värdetransportrån i Bräkne-Hoby, där en av rånarna sköts ihjäl.

Sedan 2004 är "Nisse Pistol" firmatecknare för ett kommanditbolag som uppges importera hängmattor från Sydamerika.

Även 70-åringen är firmatecknare för ett bolag. I det fallet rör det sig om import och handel med hantverksprodukter, såsom svarvade skålar och träleksaker, från Sydostasien.

"Nisse Pistol" är skriven i Stockholm sedan många år tillbaka, men när han tillsammans med de övriga medlemmarna i "gubbligan" i vintras greps av polis bodde han i en stuga utanför Hässleholm. Det är därifrån i alla fall den senaste kuppen ska ha planerats.

Den 17 december häktades trion misstänkta för förberedelse till grovt rån i södra Sverige och i Danmark. I januari häktades de även för ett grovt bankrån mot Nordea i Olofström i juni förra året.

På torsdagen omhäktades männen för brotten och häktades för ytterligare två grova bankrån. Det ena mot Swedbank i Tingsryd den siste januari 2008 och det andra mot Swedbank i Olofström i mars samma år.

Chefsåklagare Pär Andersson var efter häktningarna på torsdagseftermiddagen fortsatt förtegen om uppgifter kring utredningen.

– Jag kan inte kommentera något när det gäller utredningen. Det är långt kvar innan vi når fram till åtal och det är mycket material som ska gås igenom.

Två av dem, "Nisse Pistol" och 70-åringen, är även misstänkta för mordförsök (se separat artikel).

Åtalstiden förlängdes till den 10 mars, men från och med nästa vecka kommer troligtvis restriktionerna mildras, så att de häktade får tillgång till tv och tidningar.

"Nisse Pistol" och 70-åringen förnekade brott medan 52-åringen inte ville uppge sin inställning.