Påkörd ko sköts av polisen

Hässleholm Artikeln publicerades

Två lösspringande kor blev på måndags morgonen påkörda av tåget vid Ballingslövs station. Helena Karow blev vittne till när polisen sköt ett av de skadade djuren.

Helena Karow vaknade vid sjutiden på måndagsmorgonen och kände den starka lukten som uppstår när ett tåg bromsar hårt. Hon bor nära den ännu inte öppnade Ballingslövs station och genom fönstret kunde hon se två kor som låg bredvid tågbanan, och ytterligare två som kom springande längs spåret.

– De sprang i full fart och såg alldeles livrädda ut. En av de som låg vid spåret levde fortfarande och efter en halvtimme kom polisen och sköt ihjäl den. Då hade de andra redan fortsatt norrut längs spåret.

Under timmarna efter kunde Helena Karow se att passerande tåg, bland annat Öresundståg och Sj:s X2000, passerade i väldigt låga farter. Något som bekräftas av Trafikverkets pressinformatör Thomas Pihl.

– Tågen beordrades att köra i så kallad siktfart. Det betyder att de ska ha sådan fart att de hinner bromsa om de ser något på spåren. Det medförde endast några mindre förseningar i trafiken, säger han.