Polisen grep 22-åring under pågående kopparstöld

Hässleholm Artikeln publicerades

Tre personer bröt sig in hos ett företag och stal koppar. Polisen grep en av dem direkt på platsen.

I söndags kväll vid 21.30 larmades polisen om ett pågående inbrott på Väpnaregatan i Hässleholm. En patrull skickades till adressen och precis när de kom fram såg de tre misstänkta gärningspersoner springa från platsen.

Patrullen lyckas gripa en 22-årig man misstänkt för stöld genom inbrott. På måndagseftermiddagen är mannen fortfarande frihetsberövad.

Polisen har sökt av området med hund. Gärningspersonerna misstänks ha tagit sig in på företagets område med bil, klippt upp låset till ett förråd och stulit koppartråd till ett okänt värde. De tre männen misstänks även ha brutit upp en container som innehöll koppartråd. De lastade sedan koppartråden på sitt fordon.

I anmälan står det att fler containrar är uppbrutna men om det skett i samband med inbrottet i söndags eller vid ett tidigare tillfälle är ännu inte känt.

Priset på koppar är sedan årsskiftet det högsta på fyra år. Under förra året steg det med 32 procent. Värdeökningen har skapat viss oro att kopparstölderna ska öka.

Bland annat har Svenska kyrkan haft problem genom åren med tjuvar som stjäl bland annat skulpturer, stuprör, men framför allt tak som är gjorda av koppar. Senast i söndags försökte någon stjäla stuprören från församlingshemmet i Åhus.

Även Trafikverket har haft stora stöldproblem och räds nu en ny stöldvåg.

De senaste åren har kopparstölderna minskat. Anledningen beror till stor del av ett förebyggande arbete med osynlig dna-märkt färg, eller att metallen ersätts av mindre stöldbegärliga material. Andra insatser har varit utsättning av staket, kameror och rörelsedetektorer som gör att fler tjuvar håller sig borta.