RP Frukt AB kokar och bygger ut för fullt

Hässleholm Artikeln publicerades
En neutral rotfruktsbuljong, med morötter, potatis, palsternackor och persiljerot. Kocken Magnus Nilsson med 27 år i branschen testar sig fram. "Nästa gång kan det bli blomkål".
Foto:Lasse Ottosson
En neutral rotfruktsbuljong, med morötter, potatis, palsternackor och persiljerot. Kocken Magnus Nilsson med 27 år i branschen testar sig fram. "Nästa gång kan det bli blomkål".

Investeringen på 70 miljoner pågår, om än ett halvår försenat. RP Frukt AB är på väg att dubblera sina lokaler och antalet anställda.

I den gamla "päreludan", som vd Magnus Larsson, 47 år, kallar pappans gamla förråd, har ett provkök byggts upp. Kocken Magnus Nilsson, anställd sedan i somras kokar buljong och sylt. En av Magnus Larssons visioner som han grunnat på i säkert fem år har äntligen slagit rot - att ta vara på de varor för minst tre miljoner per år som tidigare kasserats och blivit kompostjord.

– Målet är att vi ska ta hand om 90 procent av det som slängs, som har utgånget datum eller som gallrats bort för att formen varit fel, säger Magnus Larsson.

– Vi har varit försiktiga med att bygga köket. Inom två år kommer vi att ha växt ur detta och ha ett tre gånger större, försäkrar Magnus Larsson.

  Sortimentet ska byggas upp efter hand.

  – Sylten ska vi köra i en serie på gamla recept; jordgubb, blåbär, hallon, en drottningsylt också tror jag. Aldrig någonsin ska halten av bär understiga 65 procent. Så långt som möjligt bara svenska bär.

  Endast ett konserveringsmedel, kaliumsorbat, tillsätts, som hindrar tillväxten av jäst- och mögelsvamp.

  – Prova, den är jättegod, säger han och håller fram en sked med hallonsylt.

  Magnus Larsson spånar, säger han när vi kommit in på kontoret, på ett lämpligt syltnamn.

  – Farsan dog förra året. Morsan, Marita, har ju alltid varit i skymundan, hon har haft hand om marktjänsten, jobbat alltid. Först uppe på morgnarna och gått till sängs sist, och det har alltid funnits mat på bordet.

  Magnus Larsson är övertygad om att utbyggnaden med 6 000 kvadratmeter kommer att bli ett fantastiskt färskvarucenter.

  – Vem som helt kan sälja Bobs lingonsylt, men ingen kan sälja morsans lingonsylt. Jag brinner för det som är lokalt och genuint, säger han och tycker det är fel att tvingas importera äpplen från Argentina bara för att det ska vara ekologiskt.

  Anders Larsson är ansvarig för den dagliga driften på RP Frukt.

  – Jag ställer till oordningen, han försöker städa upp.

  Kan du nämna något som är på gång?

  – På sikt odlingsrätter till våra kunder. Att utveckla den svenska grönsaksodlingen tillsammans med dem. Något som också är intressant är den vegetariska sidan. Där kommer vi att utveckla en serie produkter.

  – Jag går lite grand på vad jag känner. Kör vi i diket får vi backa upp och ut på motorvägen igen.

  RP Frukt om tio år?

  – Vi kommer att ha utvecklat det lokala till en helt annan dimension, både vad gäller produktion och försäljning. Om tio år omsätter vi en miljard, vi omsätter 350 miljoner i dag. Antalet anställda är svårt att säga, jag skulle tippa på 350.

  Vad driver dig?

  – Utveckling, det är det roligaste som finns, kontakter med kreativa kunder. Hitta bra medarbetare, det är viktigt som satan att hitta dem. Och jag hatar att vara tvåa, det är det absolut värsta jag vet. Ingen minns en tvåa. Det säger jag till alla mina medarbetare minst fem gånger i veckan.

  Växer

  RP Frukt AB

  Är en ledande grossist av frukt och grönt till restauranger och storhushåll, privata och offentliga, i södra Sverige.

  Marita och Hans-Erik Larsson köpte gården i Röinge 1967, sålde potatis via gårdsbutiken därav namnet Röinge Potatis. Med tiden utökades sortimentet, 2000 ändrades namnet till RP Frukt.

  Sedan 2008 är företaget dotterbolag till Martin & Servera ( ägs av Axel Johnsson AB och familjen Oldmark), och systerföretag till Grönsakshallen i Sorunda AB, Hägersten.

  Företaget har 3 000 kunder, över 4 000 artiklar i lager.

  Visa mer...