Sanering av saltsyra på väg 21

Hässleholm Artikeln publicerades

En tankbil som transporterade cirka 7000 liter saltsyra körde ner i diket i ett vattenskyddat område mellan Västra Torup och Perstorp på tisdagsförmiddagen. Cirka 4900 liter saltsyra ska ha runnit ut i marken. Väg 21 är tills vidare stängd.

Olyckan inträffade strax före klockan 11. Tankbilen körde ner i diket cirka 200 meter från Perstorpskyltarna. Olyckan inträffade i riktning mot Tyringe. Det är konstaterades att tanken läckte, men enligt polisen var det liten förångning och vindstilla på platsen.

Räddningstjänst ryckte ut och enligt Leif Hylander, platschef på räddningstjänsten i Perstorp, dröjer det flera timmar innan man är klar på platsen. Därefter ska tankbilen bärgas.

– Tankbilen är uppdelad i tre fack, som innehåller 34-procentig saltsyra. Varje fack rymmer cirka 7 500 liter, säger han.

7 000 liter syra rann ut

Vid 12.30-tiden gjordes bedömningen att cirka 7 000 liter saltsyra hade runnit ner i marken efter att det blivit hål i ett av facken, men vid 17.30-tiden uppskattades att cirka 4 900 liter saknades i tankbilen. Saltsyra som räddningstjänsten ska rensa bort.

– Vi gräver för fullt, det ryker och ångar syra ur marken. Det är full skyddsutrustning som gäller gör grävmaskinister och andra, säger Leif Hylander vid 22-tiden.

Eftersom över fyra kubikmeter saltsyra läckt ut räknade han med att behöva gräva bort några ton ur marken. Vid 22-tiden uppskattade han att cirka 28 kubikmeter grus, sand, gräs och rötter hade grävts upp, men då var arbetet långt från färdigt.

Efter olyckan stängdes väg 21 av och ett tiotal lastbilar tvingades backa tillbaka.

"Välj om möjligt annan väg", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken som kommer västerifrån leds om via väg 108 vid Perstorp till väg 24 och vidare till Finja. Trafiken som kommer österifrån leds om via väg 1875 vid Västra Torup upp till väg 24 vid Röke och därefter väg 24 till väg 108 och vidare till Perstorp.

Fram till klockan sex på onsdagsmorgonen räknar Trafikverket med att vägen kommer att vara avstängd, men ett körfält kan komma att öppnas i början av natten. Vid 22-tiden hade vägen öppnats för västergående trafik, men bara blåljustrafik.