Annons

Satsning mot utanförskap

Det uppmärksammade integrationsprojektet Susa har gjort sitt. Nu ska ett nytt samarbete mellan Hässleholm och Kristianstad ta vid för att minska utanförskapet för långtidsarbetslösa invandrare och personer med psykisk ohälsa.– Det är en jättesatsning på innanförskap, säger Jörgen Bergwall på Arbetsmarknadsenheten.
Hässleholm • Publicerad 1 november 2012

För tre år sedan startade Susa i Hässleholm för att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Projektet har rönt stor uppmärksamhet och i februari besökte statsminister Fredrik Reinfeldt verksamheten på Arbetsmarknadsenheten, där projektet drivs.

Nu har pengarna tagit slut för projektet och ett nytt har tagit vid. ”Samverkan utan gränser” är ett samarbete mellan Hässleholms och Kristianstads kommuner samt Region Skåne och Arbetsförmedlingen.

Annons

– Vi har inte löst integrationen, där finns fortfarande problematik. 70 procent av deltagarna i Susa ansåg sig ha så stor ohälsa att de inte kunde skaffa sig ett arbete, säger Jörgen Bergwall, chef på Arbetsmarknadsenheten i Hässleholm.

24 miljoner

Totalt satsas 24 miljoner kronor över två års tid. ESF (Europeiska socialfonden) bidrar med hälften av kostnaden. I nuläget är 75 deltagare igång.

Även andra länders arbetsmarknadspolitiska insatser ska analyseras och forskare har knutits till projektet för att undersöka socioekonomiska konsekvenser av utanförskap.

I Hässleholm riktar man sig till personer med psykisk ohälsa. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT), arbetsterapeuter, beteendevetare och hälsopedagoger ska deltagarna komma närmare arbetsmarknaden.

I Kristianstad fokuserar man på långtidsarbetslösa invandrare. Till hjälp finns arbetskonsulenter, språkpedagoger och matchare som har kontakter med näringslivet.

”Språkproblem”

– Vi har definierat att språkproblemet är ett hinder för att komma vidare, samtidigt med det kan man lösa andra problem, säger Preben Bruzelius, chef på arbete och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

Projektsamordnade Anna Linell menar att kommunerna kan dra nytta av varandras kunskaper. Så småningom hoppas man att hela Skåne nordost ska involveras.

– Vi vill inte riskera att individer hamnar mellan stolarna och att frågor lämnas obesvarade, säger hon.

Mikael Hallqvist
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons