SD vill inte kasta in handduken – än

Hässleholm Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

SD:s strategi för att fylla sina tomma stolar vändes upp och ner när de rödgröna bestämde sig för att göra anspråk på desamma. "Maktfullkomlighet", säger Patrik Jönsson (SD) om tilltaget.

Det var på Skärtorsdagen som Sverigedemokraterna presenterade sin lösning för att fylla de poster som står tomma efter att flera partimedlemmar valt att lämna sina politiska uppdrag i kölvattnet av tidigare sverigedemokratiska kommunalrådet Ulf Erlandssons avgång.

Bland annat skulle gruppledaren och regionrådet Patrik Jönsson själv ha tagit posten som förste vice ordförande i kommunstyrelsen i väntan på en mer långsiktig lösning.

Men situationen tog en oväntad vändning när de rödgröna meddelade att de tänkte göra anspråk på SD:s vakanta vice ordförandeposter.

Patrik Jönsson skräder inte orden när han ska kommentera den rödgröna vändningen.

– Det är anmärkningsvärt, det här är poster som SD har rätt till genom valresultatet. Det är ett tecken på maktfullkomlighet och girighet, säger han och liknar Hässleholmspolitiken vid både DDR och Grönköping:

– Är man i majoritet eller opposition? Men jag kan inte säga att det här var oväntat, inget förvånar mig när det gäller Socialdemokraterna och vänsterminoriteten längre.

Trots de senaste dagarnas händelser är han fast besluten att ta upp kampen om vice ordförandeposterna, även om han medger att det kan bli svårt.

– Vi kommer att nominera ersättare och göra vad vi kan för att få de poster vi har rätt till, även om det blir svårt för oss att behålla dem om inte Alliansen backar upp oss. Men gör de inte det så vore det ett misstag, säger Patrik Jönsson.

Kristianstadsbladet har utan framgång även försökt nå kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) för en kommentar.