Ser bygget av tågdepån som orsak till plötslig kräftdöd

Hässleholm Artikeln publicerades

I samband med bygget av tågdepån avleds för mycket vatten till en närliggande kräftdamm, vilket lett till minskat bestånd och en förorenad damm. Det hävdar grannar som inlett en juridisk process.

Antalet kräftor hade decimerats kraftigt i juni 2019 och utgjorde bara en tredjedel jämfört med föregående år.
Foto: Mattias Mattisson
Antalet kräftor hade decimerats kraftigt i juni 2019 och utgjorde bara en tredjedel jämfört med föregående år.

Grundvattentillströmningen till kräftdammen har ökat från 20 liter per minut till 60 liter per minut. Vattnet har dessutom varit syrefattigt och förorenat, vilket skadad såväl kräftor som damm.

Det hävdar ett par som bor grannar till den nya tågdepån.

”Kräftbeståndet har decimerats kraftigt och stora delar av dammen måste saneras från järnutfällningar”, skriver paret till mark– och miljödomstolen i Växjö.

Skulden lägger man på Region Skåne, som uppför en underhållsdepå för tåg i närheten av kräftdammen. I samband med bygget har grundvatten kommit att avledas till grannfastigheten och den aktuella kräftdammen, hävdar paret.

De har redan försökt att få gehör hos Länsstyrelsen, genom att skicka in ett klagomål. I det yrkade paret på att Länsstyrelsen förelägger Region Skåne vid vite att stoppa avledningen av vatten, alternativt utför en dagvattenledning förbi kräftdammen.

Bygget av den nya tågdepån i Kärråkra har inneburit försämrad livskvalitet för kräftorna, på grund av ökat vattentillförsel, anser grannarna.
Foto: Tommy Svensson
Bygget av den nya tågdepån i Kärråkra har inneburit försämrad livskvalitet för kräftorna, på grund av ökat vattentillförsel, anser grannarna.

Region Skåne uppgav då att man låtit anlägga en tät förbiledning av dagvatten från fastigheten, dock med en annan sträckning än vad som tidigare avtalats. Vattnet leds längre söderut, till Almaån.

Länsstyrelsen bedömde att inget tydde på någon aktiv avledning från depåområdet till grannarnas fastighet och kräftdammen. Länsstyrelsen beslutade att avsluta ärendet utan åtgärd och såg inget skäl att bedriva tillsyn i ärendet.

Nu har beslutet alltså överklagats till Mark- och miljödomstolen. Region Skåne ska yttra sig senast den 23 augusti.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.