Sju kvinnor anmäler en man för sexuellt ofredande

Hässleholm Artikeln publicerades
Enligt polisen har mannen ofredat kvinnor vid resecentrum sedan hösten 2015.
Foto: Bosse Nilsson
Enligt polisen har mannen ofredat kvinnor vid resecentrum sedan hösten 2015.

Sju kvinnor har anmält en man för sexuellt ofredande. Händelserna ska ha ägt rum vid resecentrum i Hässleholm. Mannens beteende har varit känt hos polisen sedan 2015 – men det är inte förrän nu som han åtalas.

I början av april blev en kvinna sexuellt ofredad av en man vid resecentrum i Hässleholm. Kvinnan hörde aldrig av sig till polisen men ett vittne följde efter den misstänkte mannen.

– Vi känner till mannen sedan tidigare. Redan 2015 anmälde kvinnor honom till polisen. Men han lämnade landet, så utredningen lades ner. När vi förstod att han var tillbaka i landet och att han fortsatta ofreda kvinnor valde vi att gå till botten med det, säger Urban Arnesson som är polisinspektör och utredare i ärendet.

– Många unga tjejer som går i skolan i andra städer pendlar fram och tillbaka varje dag. Då vill man inte att en man som ofredar kvinnor ska röra sig vid resecentrum, tillägger Urban Arnesson.

Eftersom åklagaren inledningsvis inte ansåg att det fanns skäl att anhålla mannen gick polisen ut med en efterlysning där de bad kvinnor som blivit sexuellt ofredade att höra av sig till dem.

Efterlysningen gav resultat. Två kvinnor som blivit sexuellt ofredade under april månad kontaktade polisen. Nu har totalt sju kvinnor, som ofredats mellan november 2015 och april 2017, anmält mannen och en stämningsansökan har lämnats in till Hässleholms tingsrätt.

Urban Arnesson tror dock att de sju kvinnorna bara är toppen av ett isberg.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Att den här mannen har ofredat kvinnor kring resecentrum under en lång tid är allmänt känt, men vissa avstår från att anmäla för att det känns jobbigt, säger Urban Arnesson.

Att det ändå är så pass många kvinnor som har anmält mannen stärker trovärdigheten och bevisen mot honom, påpekar Urban Arnesson.

– Sedan kan det vara en lättnad att inte behöva gå igenom processen själv.

Förutom att ta kvinnor på rumpa och bröst är mannen misstänkt för brott mot knivlagen, våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och stöld.

Det var inte förrän mannen stal varor på Ica Maxi till ett värde av 1 163 kronor som han anhölls.

– Han följde inte regelverket under häktningsförhandlingarna. Han har inte förbättrat situationen om man säger så, säger Urban Arnesson.

Den 13 april häktades mannen.