Skoldrömmar kom nära eleverna

Hässleholm Artikeln publicerades
Vilken bra bild! Storai Mirza (i mitten) ville föreviga sitt möte med riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) och kommunikatören Gunvor Borre hjälpte gärna till.
Foto:Louise Sillén Herzegh
Vilken bra bild! Storai Mirza (i mitten) ville föreviga sitt möte med riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) och kommunikatören Gunvor Borre hjälpte gärna till.

Många tar skolan för given, men för barn runtom i världen kan den vara en avlägsen dröm. Det var temat när riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) återvände till skolans värld för en dag.

Det var inom ramen för den globala kampanjen ”100 Million”, vars namn syftar på de cirka hundra miljoner barn som inte får gå i skolan, som riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) besökte Ungdomscentrum och Jacobsskolan under måndagen.

I Sverige är det över 40 riksdagsledamöter som är ute i skolorna och pratar med elever om rätten till utbildning.

Ungdomscentrum blev första stoppet för Anna Wallentheim. I en klass med nyanlända elever fick riksdagsledamoten svara på tuffa frågor, men med en bakgrund som gymnasielärare kände hon sig som hemma:

– Nu njuter läraren i mig! Den här kampanjen handlar om att göra våra elever medvetna om de problem som finns, att utbildning inte kan tas för givet och vikten av att arbeta med de frågorna. Här sitter elever som troligen är mer medvetna om det, det blir nog lite annorlunda på Jacobsskolan i eftermiddag.

För Khalil Faaour, Sohrab Yagoobi, Zardasht Azibrahim och Omran Baaj blev Anna Wallentheims besök det första mötet med en politiker.

– Det var jätteroligt och intressant. Hon har svarat på alla våra frågor, berättade Khalil Faaour och Sohrab Yagoobi inflikade:

– Jag har förstått många saker jag inte förstått tidigare, som till exempel hur man kan hjälpa till fastän man är här.

Rektor Björn Åberg såg positivt på besöket och de tankar det satt i gång.

– På bara en veckas tid har eleverna förberett egna power point-presentationer och frågor på temat som de framfört i dag. Att politiker kan komma och möta elever i deras tankar och diskussioner ser jag som något väldigt bra och våra lärare har fått många idéer att jobba vidare med.

Fakta

100 Million

Global kampanj som startades i Indien av Kailash Satyarti som fick Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai.

I Sverige genomförs den av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges elevråd, Sveriges elevkårer och Bris.

Andra länder som deltar är Chile, Bangladesh, USA, Japan och England.

Visa mer...