Skval och musik i Tyringe

Hässleholm Artikeln publicerades

Det kan bli Svensktoppen nästa för 16-åriga Erika Hansson från Åhus. Hon fick stöd av publiken på Tyringedagarna som såg region-finalen i den dyblöta Åparken.

Svartevadsbäcken svämmade nästan över med stora pölar över gräset i Åparken. Det gällde att vada, hoppa över pölarna eller gå på någon av de spångar som hade lagts ut för att ta sig fram, men trots skyfallet var det många som tog sig till Partyfabrikens tält i parken där Tyringedagarna pågick som mest.

Där blev det desto intimare när publiken trängde ihop sig. När det regnade som värst gick det inte att sitta på bänkarna närmast tältsidorna.

Svensktoppen har av belackare beskyllts för att spela skvalmusik, men åhörarna på Tyringedagarna hade snarare att välja mellan att lyssna på skvalet eller musiken när regionfinalen i Radio Kristianstads tävling, "Svensktoppen nästa" drog i gång i tältet. Men i konkurrensen var det ändå låtarna som nådde fram. Sju tävlande har fått sina låtar spelade på radiokanalen under veckan och under Tyringedagarna kunde publiken få höra dem än en gång, fast live.

Bland åhörarna satt också tre jurymedlemmar och lyssnade på och kommenterade artisterna Majn, Tobias Orpana, Zlippers, Erika Hansson, Ida Ivarsson och Peter Nordström.

Juryn öste idel beröm över alla och bjöd på jämförelser som Håkan Hellström, Kent och Lisa Ekdahl. När avgörandet skulle fällas efter juryns utslag och de runt 1 300 personer som hade ringt och röstat, stod Erika Hansson från Åhus som segrare med låten "Walking in sunshine". – Jag är lite chockad fortfarande. De andra var så jättebra. När jag hörde att de sa mitt namn blev jag så lycklig, sa Erika strax efter avgörandet.

Erika Hansson är trots sina 16 år ingen duvunge i sammanhanget. Hon medverkade i musikalen "Oliver" i Kristianstad och ska i sommar sjunga på visfestivalen i Åhus och i höst vara med i musikalen "Sweet charity".

I december var hon Åhus lucia och hon har spelat in två skivor och håller på med en tredje. Förutom att gå i gymnasiet hinner hon också med att sjunga på dop på helgerna.

– Jag orkar och hinner med att göra det för att det är så kul, säger hon.

Nu har hon chansen att bli en av de åtta artister som ska väljas ut av en jury bland de 25 artister som vinner regionfinalerna i P4:s 25 lokala kanaler i landet. De åtta finalisterna sjunger på Liseberg i Göteborg och vinnaren av dem får med sin låt som utmanare i Svensktoppen.

Men först kan man höra henne sjunga på allsångskvällen i Tivoliparken den 3 juni. Efter regionfinalen hade det slutat regna och Tyringedagarna fortsatte med tivoli, karaokekväll och showerna "Dansa i neon" och "Blues Brothers Sweden" med de lokala stoltheterna Partyfabriken.