Små miljöhjältar matar snälla monster

Hässleholm Artikeln publicerades
Otto Nilsson från Hässleholm Miljö håller koll på några sopsamlarmonster som matas av miljöhjältar från Speldosans förskola i Tormestorp. 2 bilder
Foto:Tommy Svensson
Otto Nilsson från Hässleholm Miljö håller koll på några sopsamlarmonster som matas av miljöhjältar från Speldosans förskola i Tormestorp.

Hässleholm Miljö firade en lyckad vårkampanj med skräpplockarfest för små miljöhjältar som obekymrat matade hungriga sopsamlarmonster.

Håll Sverige Rent kallade till konferens i november. Hässleholm Miljö var på plats och blev, säger Matilda Ehnberg, "jätteinspirerade":

– Vi ville skapa en större aktivitet inom ramarna för kampanjen, och började tänka kring hur man sätter ihop ett bättre pedagogiskt material.

Några sopsamlarmonster föddes, vänliga monster som bara behöver lite hjälp för att göra nytta.

Under våren har de också fått den hjälpen av 3000 lokala miljöhjältar, och på tisdagen var 300 av de yngsta hjältarna inbjudna till skräpplockarfest på Hässleholmsgården.

– För barnen är sorteringen helt självklar, säger Matilda Ehnberg. Men konceptet, med monstren, gjorde jobbet lite roligare. Skolorna fick ett pedagogiskt verktyg och jämfört med de senaste årens aktiviteter har vi ökat deltagandet från 1600-1700 till 3100 personer. Den här festen är vårt tack till förskolorna som varit engagerade.

Är monstren också ett kampanjunderlag för framtiden?

– Absolut, och vi har sett hur satsningen i Hässleholm uppmärksammas när andra kommuner beställer materialet. Det finns redan sopmonster på plats i bland annat Gävle och Stockholm.

Skräpplockarfesten firades i skön försommarsol på södra ängen vid Hässleholmsgården. Barnen kvitterade ut fikat och skickade skräp i gapet på hungriga monster. Under tiden riggade Sopkommissionen för konsert med en brännbar blues och låtar om en sopfri värld.