Smarta val för att spara på miljön

Hässleholm Artikeln publicerades

Vi har blivit mer medvetna, och kritiska till det vi nu köper. Det säger familjen Holmberg i Tormestorp, ett av åtta hushåll i Hässleholms kommun som är med i projektet Klimatvardag.

– Grejen i hela projektet är att vi ska fokusera på att hitta och göra smarta val som spar energi utan att för den skull göra avkall på våra krav säger Hubbe Holmberg.

– Inför senaste gruppträffen hade vi fått till uppgift att inventera glödlampor och alla belysningskällor vi har hemma, för att få insikt i hur mycket energi de slukar. Slutsatsen blev att vi nu kommer byta ut dem successivt, bland annat halogenspottarna till mindre energikrävande ledlampor och i utrymmen där man tänder ofta.

Helhetsgrepp

Enligt Lina Holmberg var de redan ganska medvetna när det gäller sopsortering och även fyraårige sonen Otto drar sitt strå till stacken. Nu blir det ett totalgrepp och inte alls svårt och omständligt som många tror.

– Vi flyttade in i huset i april och det som avgjorde köpet var att det fanns bergvärme. När vi bytte kyl och frys tittade vi inte bara på att de var miljöklassade, även vad det är för belysning i dem.

– I matlagningen så se till att använda allt man köpt hem. För det har gått åt energi både för att producera den, få den till butiken där man handlar och ta hand om om det kastas.

Det är små steg, men gör man det på ett rimligt sätt är det inte omöjligt. Det finns inga pekpinnar från projektledaren utan handlar mer om att genom egen erfarenhet bli medveten och ändra inställning, och att små förändringar faktiskt gör skillnad påpekar Lina Holmberg.

Handlingsplan

De deltagande familjerna kommer från kommunens alla hörn. Det är också stor spridning då det gäller ålder, relationer, jobb, hushåll. Det ger dynamik i gruppen när man träffas, samtalar och utbyter erfarenheter om hur man kan leva klimatsmart.

Alla familjer har gjort upp en handlingsplan där man valt ut fem områden som man vill fokusera på. På familjen Holmbergs handlingsplan står det förutom ljuskällorna i huset också att man ska minska på bilresorna.

Lina Holmberg som jobbar i stadshuset inne i stan väljer cykel så ofta hon kan och Otto är inte sen att få en åktur när hon kom hem från jobbet strax före intervjun. Hubbe som är musiklärare i kulturskolan skulle också vilka minska på bil­åkandet.

– Men det är inte lätt få med sig bastuban utan bil, när man jobbar i hela kommunen, konstaterar han.