Specialkost för bättre hälsa

Hässleholm Artikeln publicerades

Näringsintag och god hälsa stod i fokus för 20 deltagare på Gastronovums kurs om specialkost.

– Samtliga som är här i dag jobbar inom äldreomsorgen. Antingen tilllagar man maten eller så serverar man, säger Tinna Persson som är kursansvarig för Gastronovum Hässleholms utbildningar.

– Det är viktigt att stimulera de äldre till att öka sitt näringsintag för att få energi och må så bra som möjligt. Teori och praktik varvas under utbildningsdagen här på restaurangskolan.

– Behovet av utbildning är stort. Kunskap är inget som är bestående. Ny forskning och nya rön gör att de som arbetar med kost för äldre och diabetiker, behöver uppdatera sin kompetens. Kursen, liksom den vi genomförde för ett år sedan, blev fulltecknad direkt.

– Det var för att få tips som vi kan få användning för i verksamheten, hur vi kan förbättra oss, som jag är här. Det säger Ingela Jönsson som är kokerska vid Häggenäs sjukhem i Höör.

– Samma här. Chefen anmälde mig för att vi skulle få nya idéer, säger Ingrid Ekström som kommer från Mårtenslunds centralkök i Lund.

Kursledare var Kristina Stenfanovic-Andersson, som är dietist inom äldreomsorgen i Malmö. Hon talade bland annat om sängfösaren som är ett projekt för att korta nattfastan hos vårdtagare i Malmös äldreboenden.

– Resultatet blev att nattfastan för mat kortades med knappt en timme till 14 timmar, och för dryck till cirka 11 timmar.

Tinna Persson ledde torsdagskursens praktisk a del tillsammans med Katarina Stigsdotter då man bland annat tillverkade griljerad oxbringa med ansjovissås, sprödbakad fisk med kokosris och mangosås och marinerade morötter.

IngaLill Hall, projektsamordnare för Gastronovum, delade som dietist också med sig av sin kunskap då det gäller kosten vid diabetes.

– En stor del av Sveriges befolkning har diabetes. Förr handlade det mest om åldersdiabetes. Men i dag drabbar sjukdomen ofta 15-åringar.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se


Hässleholm