Succé för nystartad fotoklubb

Hässleholm Artikeln publicerades

Det sa klick, och så var den nystartade fotoklubben i Vinslöv större än grannklubbarna.

Föga anade Bengt Wikberg när han, Johan Månsson och Christer Carlsson i våras spånade om att starta en fotoklubb i Vinslöv, att de skulle få ett så stort gensvar som de fick.

– Vi pratade om att det hade varit kul med en fotoklubb även i Vinslöv, och det var många som tände på idén. Samtidigt är det spännande att dra igång projekt och se vart det landar, säger Bengt Wikberg.

– Trots att verksamheten kom igång först efter semestern är vi redan 45 medlemmar och större än både Fjälkinge och Hässleholms fotoklubbar. Flera av oss är dessutom medlemmar i dem, och själv är jag varit med i båda sedan många år.

Klubben stavar sitt namn lite originellt på gammalt vis, det vill säga Winslöfs Fotoklubb. Man har ingen egen lokal, men sedan starten har medlemmarna träffats varje onsdag i en lokal som man får använda på sparbanken.

– Då har vi haft besök av föreläsare, haft en nybörjarkurs i digital fotografering. Vi har också gjort flera studiebesök och fotoutflykter, men även varit engagerade av ryttarföreningen, berättar Bengt Wikberg.

– Allt som handlar om foto och fotografering är intressant och framöver blir det en kurs i bildredigering. Ett mål är att skaffa en egen bildprojektor för att kunna visa digitala bilder på storbild.

Just nu är klubben aktuell med en utställning på Vinslövs bibliotek.

Det är 15 fotografer som ställer ut ett 40-tal bilder under december månad.

Eftersom det är första utställningen valde man att inte ha något tema, då man inte visste hur många bilder man skulle få in.

Men det kom många till hängningen och motiven var varierande: Natur, porträtt, djur, människor i arbete, operahuset i Sydney. För flera är det första utställningen, och därför lite nervöst.

– Det var en bekant i Vinslöv som tipsade mig om att fotoklubben var på gång, det säger den till Hässleholm inflyttade norskan Pia Danielsson som visar bilder av "frysta ögonblick" i form av istappar.

– Det är bra att vara med i en klubb. Jag fotar en hel del, och får impulser av hur andra gör och någon att diskutera bildkompositioner med.

– Även om jag ställt ut på biblioteket förr är det lika spännande och nervöst, erkänner Anna-Greta Andersson.

– Det var på 90-talet som jag visade bilder från min trädgård. Nu har jag tagit med några från Simrishamn.