Annons

Susa blev räddningen

För Rabu Paulson blev Susa räddningen. Efter åtta år i Sverige efter flytten från Thailand har hon fått jobb i skolkök och lärt sig svenska.
Hässleholm • Publicerad 7 februari 2012

Rabu Paulson, Hadi Josufi och Haron Allo sitter runt bordet. De berättar sin historia för statsministern. Rabu Paulson får beröm för sin svenska.

– Han sa att jag var duktig. Det kändes mycket bra, strålar hon.

Annons

För åtta år sedan kom hon till Sverige från Thailand. Hon har två barn och hennes syster bor här. Men hon har inte arbetat och haft svårt att komma in i samhället för att hon inte har kunnat språket.

För ett och ett halvt år sedan kom hon i kontakt med Susa (samhälle, utbildning, språk och arbete) och nu har hon arbete och pluggar svenska.

– Jag jobbar i skolkök på Linnéskolan och så städar jag på Svenska lantägg. Susa är den stora familjen för mig, här fick jag utbildning, jobb och språk.

Få in en fot på marknaden

Många av deltagarna brottas med svåra bakgrunder, krig och flykt. Merparten kommer från Irak och Afghanistan. Stresshantering är en av delarna som de får jobba med tillsammans med teamet på arbetsmarknadsenheten.

Praktikplatser är också av stor vikt för att få in en fot på marknaden. Carina och Eva Delcomyn driver Gethornets livs och har sett hur deras praktikanter växer med uppgiften.

– Varje gång man ser en människa blomstra känns det skönt i hjärtat, säger Carina Delcomyn.

Arbetsmarknadsfrågor

Fredrik Reinfeldt frågar dem hur det är att ha en småskalig butik och inte ingå i en stor kedja. Det fungerar bra svarar de. De överlever.

– Vad kul, svarar statsministern. Offentliga verksamheter och storföretag är i regel sämre på att ta in utländsk arbetskraft. Vi har ett behov av små verksamheter, för det är inte så lätt att komma in.

Annons

Jörgen Bergvall, som är enhetschef på kommunens arbetsmarknadsenhet, är stolt över uppmärksamheten projektet får.

– Det här betyder jättemycket, det blir fokus på arbetsmarknadsfrågor.

Maria Sällberg
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons