Tack och hej för Vankiva skola

Hässleholm Artikeln publicerades

Vankivaeleverna sjöng klassikern 34:an, att det är slut på gamla tider, modifierad till "nu ska hela skolan stängas ..."

– Det är klart att det känns en sådan här dag. Skolan har funnits i nästa hundra år, startade 1916, berättar Niclas Nilsson som varit en av lärarna och till hösten i stället får Mala skola som sin arbetsplats.

– Det är mycket som sitter i de här väggarna. Det är både positivt men finns också nackdelar med en skola med få elever. Det här läsåret har vi haft 36, men många har gått här och har minnen från sin skoltid i Vankiva.

Avslutningen inleddes traditionsenligt i Vankiva kyrka, för både Vankiva skola och Mala dit alla utan de som ska börja sjuan flyttar till hösten. "Den blomstertid nu kommer" sjöngs, tal hölls innan det blev återsamling på skolgården för mera sång, saft och avslutningstårta.

– Det är tradition att skolorna växlar, och nu blev det Vankiva för det var sista gången, säger föräldern Ann-Kristin Nilsonius som bor i Florröd mitt emellan byarna och har barn på båda skolorna.

– Mala har F-3 och i Vankiva har man gått 4-6. Men nu får vår minste, Kristian, som slutar fyran flytta tillbaka och gå i Mala igen.

Det är si så där att behöva flytta och komma till en större skola, säger fjärdeklassaren Gilbert Nathell.

– Här är en pytteliten matsal. Men det har varit mysigt med en liten skola när vi haft disko eller tittat på film.

– Det är bara så tråkigt att det bara blev ett år och att man sedan lägger ned skolan, fortsätter Josefin Karlsson som går i samma klass. Nu har man precis kommit in i det, och då måste man flytta.