Tidsresa i Nävlinge

Hässleholm Artikeln publicerades

Gert Jönsson i Nävlinge har kommit ut med en ny bok. Det är fjärde boken där amatörförfattaren skriver om bygdens historia.

– Det här materialet har jag haft från första början. Men om jag haft med det i första bandet skulle det ha blivit en bok på 1 100-1 200 sidor, och det hade ingen varit intresserad av.

– Nu blir det i stället fyra böcker. Del ett handlar om gårdar och bönder i Nävlinge socken, och de gårdar som fanns i Nävlinge by nummer 1-15. Nästa år blir det torp och torpare under de här gårdarna och där har jag redan 200 sidor färdigskrivna.

Gert Jönsson berättar också om de fortsatta bokplanerna där del tre ska handla om bönderna i socknens andra byar och avslutas med del fyra om dess torpare.

– Del fyra fasar jag förr. Bara under Östra Ejaröd har det funnits runt 80 torp, backstugor och gathus berättar han.

– Jag är varken akademiker eller författare, eller skriver i berättandeform. Det är en ren kartläggning och jag använder mig av material som jag samlat på mig under årens lopp.

– Det är en form av gods och gårdar fast här på åsen har aldrig funnits några gods. Jag har med alla i motsats till originalet, där bara de som köpte boken kom med.

– Jag har utgått från 1658 när Skåne blev svenskt men 1631 är den äldsta noteringen jag har med. Man kan följa generation efter generation på gårdarna, hur de gift sig och flyttat till andra gårdar. Därför är det material som släktforskare har nytta av.

– Varför jag skriver det? Med tanke på dagens stora samhälle, med EU, miljöförstöring och kommersialism är det bra om det finns dokument om hur det var förr, poängterar Gert Jönsson.

– För gjorde man inget i onödan. Ingen pryl köptes eller tillverkades utan att man hade användning för det. Och så vill jag lyfta fram de små människorna som jobbade och slet, och lade grunden.


Fotnot:
Boken säljs på julmarknaden i Djurröd 28 november, vid julskyltningen i Vinslöv 29 november och i Nävlinge hembygdsgård 6 december.