Trendbrott i arbetslösheten

Hässleholm Artikeln publicerades

Arbetslösheten dyker kraftigt i Hässleholm. Statistiken för april visar nu att man ligger under genomsnittet för Skåne. Lars Johnsson (M) gläds åt trenden, som kan lätta på trycket i en tuff kommunekonomisk situation.

Allt färre arbetslösa i Hässleholm, visar ny statistik.
Foto: TT/ Kristianstadsbladet
Allt färre arbetslösa i Hässleholm, visar ny statistik.

Inskrivna arbetslösa i Hässleholms kommun landade i april på 8,7 procent. Det är en minskning med hela 0,8 procent jämfört med för ett år sedan. Det innebär även att Hässleholms kommun nu kryper under arbetslöshetssnittet för Skåne som helhet, som ligger på 9,0 procent.

– Det är jätteroligt att det går åt det hållet. Så länge jag kan minnas har vi legat över Skånesnittet, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt är han orolig över effekterna av att Arbetsförmedlingen står i begrepp att lämna Hässleholm.

– Vi har regelbundna träffar med Arbetsförmedlingen för att säkra upp samarbetet. En tanke är att en del av deras personal i framtiden placeras hos vår AK-förvaltning (Arbetsmarknad och kompetensutveckling). Vi får se när Arbetsförmedlingen har landat sin organisation, säger Lars Johnsson (M).

Att allt fler hässleholmare kommer i sysselsättning kan förhoppningsvis lätta på trycket i en hårt ansträngd kommunal ekonomi, hoppas kommunstyrelsens ordförande.

– Förhoppningsvis blir det färre som är beroende av försörjningsstöd.

Den positiva trenden i Hässleholm går annars mot trenden i länet. Sedan årsskiftet går allt färre inskrivna ut i jobb och arbetslösheten minskar inte i samma takt som under fjolåret.

Antalet utomeuropeiskt födda arbetslösa har ökat varje månad sedan 2007 men i november 2018 minskade den för första gången. Den minskningen verkar däremot nu vara bruten.

Antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ökade med två procent i april, jämfört med samma månad i fjol. Det är framför allt inrikes födda som ligger bakom den ökningen. Gruppen arbetslösa inrikes födda minskade annars stadigt under perioden 2013-2018.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.