Urban Widmark avgår på söndag

Hässleholm Artikeln publicerades

Urban Widmark (M), som varit kommunstyrelsens ordförande, lokal regeringschef, i Hässleholm sedan 2009, valde på måndagseftermiddagen att skicka ut ett pressmeddelande där han aviserade sin avgång från posten från och med söndag den 3 februari.

– Jag tog beslutet klockan 11 i förmiddags, säger Urban Widmark.

– Det har varit en ganska turbulent tid i Hässleholmspolitiken det senaste halvåret. Det är svårt att styra i minoritet, det bygger på ett ansvarstagande från alla partier, fortsätter han.

Vad fick dig att ta steget att avgå?
– Socialdemokraternas utspel i helgen där de kritiserade mig och alliansstyret för ”handlingsförlamning”, det var droppen. När jag engagerade mig politiskt var det för att arbeta framåt på ett positivt sätt.

Du skriver i ditt avgångspressmeddelande ”Hässleholm behöver en ny politiskt majoritet”, innebär det att inte bara du avgår utan att det borgerliga fyrpartistyret också är historia?
– Det är en tvetydig formulering, avsiktligt. Jag vill med det sätta fingret på att det är svårt att styra i minoritet så som oppositionspartierna agerar. Vill de ta ansvar?

– Socialdemokraterna måste bekänna färg. Tommy Nilsson (S) har riktat skarp kritik mot mig och mitt styre. Nu kanske de själv hamnar med ansvaret och får försöka lösa det?

Men kan inte det tolkas som ett indirekt underkännande av väljarna också, de satte ju samman kommunfullmäktige som det ser ut? Ni politiker måste ju ytterst styra efter vad väljarna röstat på valdagen?
– Jag vill tvinga fram att alla partier funderar på hur och om det går att styra Hässleholm så som partierna agerar nu.

– Sen handlar det också om hur mycket man klarar som person och hur mycket man är beredd att låta sin familj utstå.

Det har också funnits kritik inom Moderaterna mot dig.
– Det har förts fram kritik internt, det har också påverkat mitt beslut.

Urban Widmark understryker att han bara avgår som kommunstyrelsens ordförande och sitter kvar i kommunstyrelsen, i kommunfullmäktige och på andra poster ”tills vidare”.

Sverigedemokraterna krävde i förra veckan Widmarks avgång som kommunstyrelsens ordförande och Miljöpartiet förde fram samma krav i maj/juni förra året. Frågetecken kring Widmarks agerande angående trygghetsboendet Hässleholmsporten, sexpartistyrets sammanbrott förra året och Dryport Skåne har lett till hård kritik mot Widmark.

– Med tanke på hur Urban Widmark har haft det, med kritik internt och externt, förstår jag hans besked, säger Tommy Nilsson (S), oppositionsråd.

– Men det är olyckligt långsiktigt att han väljer att avgå på grund av skriverierna i Norra Skåne, de har nästan bedrivit en hetskampanj, fortsätter han.

Tror du inte att Socialdemokraternas skarpa ifrågasättande kan ha varit droppen som fick Widmark att avgå?
– Det är möjligt, det är många saker som spelat in och lett fram till detta.

Är S redo att bilda majoritet nu?
– Kan man bilda majoritet i Hässleholm som det ser ut i dag? Jag utesluter inte något, men det är svårt att bilda ett kommunstyre, särskilt bara 1,5 år före nästa val.

Lars-Göran Wiberg (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, tar från och med den 4 februari över som kommunstyrelsens vikarierande ordförande, så vida inget oväntat inträffar.

– Man får landa i Widmarks avgångsbeslut internt i Moderaterna och i allianspartierna nu. Det realpolitiska läget är att det inte finns någon samlad opposition som kan ta över och vara ett alternativ, säger Lars-Göran Wiberg.