Kritik mot vindkraftsplaner

Text: Jan-Tuve Truedsson
Publicerad 31 mars 2011 23.30 Uppdaterad 1 april 2011 23.38
Större eller mindre text

Nävlinge.
Att Svenska kyrkan vill ha vindkraftverk på sin egen mark intill kyrkan i Nävlinge väcker protester. Inte minst bland bybor.

Den anda av stillhet och ro som besökare har rätt att känna vid besök på anhöriga gravar kan gå förlorad, likaså vid begravningar, om vindkraftsplanerna fullföljs. Det befarar kyrkorådet i Vinslövs församling.

Förutom de olägenheterna skulle kulturpåverkan bli högst påtaglig i ett område där Nävlinge kyrka med omkringliggande gårdar i ett kuperat landskap länge utgjort en särpräglad kulturmiljö. Det skriver kyrkorådet i ett yttrande till dels Hässleholms byggnadsnämnd, dels Lunds stifts egendomsnämnd som förvaltar kyrkans mark och som vill tillåta vindkraftverk på mark man har på Nävlingeåsen.

Kyrkoherde Christer Frostensson som är sekreterare i kyrkorådets arbetsutskott och undertecknat yttrandet, skriver att störningar som svepande skuggor och ljud kan förväntas på kyrkogården.

- Vi diskuterade detta på ett extrasammanträde i arbetsutskottet i fredags. Då fick jag i uppdrag att skriva församlingens yttrande.

Kravet från de lokala kyrkopolitikerna är att de tre närmsta verken, som all är tänkta att placeras på kyrkans mark slopas alternativt får en annan och icke påverkande placering.

Större eller mindre text10 läsare har reagerat på denna artikel

10% är glada

10% är likgiltiga

0% är nyfikna

80% är arga


Hur reagerar du på "Kritik mot vindkraftsplaner"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Mest läst på Vinslöv
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu