Hästveda

Friskvård för hästar i Hästveda

Hästveda Artikeln publicerades

Stretching och massage är inget som är förbehållet människor. Under en kurs i går visade hästmassören Niklas Nyhlén på olika sätt att ge hästar förebyggande friskvård.

En väl spenderad eftermiddag inne i stallet undan regnvädret. Så tyckte de sex deltagarna som deltog i en kurs i hästhälsa hemma i Linda Perssons stall i Hästveda i går.

Under förmiddagen gick sällskapet igenom hästens anatomi på ett teoretiskt plan och lite kort om hästmassagens historia, som faktiskt sträcker sig tillbaka till 4000 år före Kristus födelse.

Handfasta övningar

– Det är ingen ny företeelse. Det har kommit och gått i samband med människors samverkan med hästar. Nu när fler och fler människor rider och använder sig av hästar på bred front, i allt från hoppning, dressyr till distansridning, så lägger allt fler märke till baksidan med tävling och träning, förslitningar och dyra veterinärräkningar, sa den diplomerade och certifierade hästfriskvårdaren Niklas Nyhlén som höll i kursen.

Efter lunchen var det dags för mer handfasta övningar. Kursdeltagarna samlades i stallet med en islandshäst, en distanshäst och en hopphäst och tittade på när Niklas Nyhlén tryckte, sträckte och drog i hästarnas ben och muskler.

– Alla har fått prova på att massera hals, manke, säte och bog, alla de viktiga delarna för att få hästen att fungera och må bra, sa Niklas Nyhlén.

En av kursdeltagarna, Ola Granquist från Hästveda, tävlar i hästhoppning.

– Det är bra att gå lite mer på djupet som vi har gjort i dag. Man får inte glömma att hästen också är en idrottsman med muskulatur, säger han.

Annika Nolhage från Hästveda hade med sig en islandshäst, som fick prova på massage och stretching.

– Man har lärt sig lite mer om att känna efter på hästens olika muskler och fått veta mer vad man kan massera och ta i lite hårdare och vad man inte ska massera och när man inte ska massera, om hästen är sjuk och har infektioner.

Nöje som nytta

Men dagen var lika mycket nöje som nytta. Som Monica Johansson från Visseltofta, som också har islandshästar, konstaterade:

– När det är sånt här väder är det trevligt att hitta på nåt sånt här.

Hästhälsodagen var ett samarrangemang mellan Hästveda Hästförening och Studieförbundet Vuxenskolan Nordöstra Skåne.