Huvudledare

Ett riskfyllt företag

Huvudledare Artikeln publicerades

För en knapp månad sedan kom beskedet om ännu en stor neddragning i Lund. Mobiltillverkaren Sony Mobile varslar 650 anställda om uppsägning, drygt en fjärdedel av de anställda. Förra året lämnade Astra Zeneca Lund och 800 arbetstillfällen försvann från kommunen.

Direkt efter Sonys besked kom signaler från Region Skåne, Lunds universitet och Lunds kommun att man ska agera för att rädda kvar jobben i telekombranschen. Det var en viktig signal att man tar den pågående utvecklingen på allvar. När stora högteknologiska företag drar ner på sin verksamhet eller helt lämnar Sverige måste det offentliga samla sina krafter. Den svåra frågan är bara vad och hur det bör göras.

Region Skåne har nubundit förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till sig för att under ett halvår samordna alla insatser för att rädda kvar skånska telekomjobb. Det är regionstyrelsens ordförande och partikollegan Pia Kinhult (M) som har anställt Littorin. Förutom det tveksamma i att anställa en partikamrat kan man ifrågasätta Kinhults agerande.

Regionrådet Christine Axelsson (S) riktar hård kritik mot rekryteringen av Sven Otto Littorin och menar att det redan finns en intern organisation i Region Skåne som arbetar med de här frågorna, som till exempel Mobile Heights och Invest in Skåne.

”Vad är det han ska göra som de inte kan klara”, säger hon till Sydsvenskan (19/8).

Svaret på hennes fråga kommer längre fram i samma artikel. Enligt regionens näringslivschef Hans Henecke förväntas Littorin skaffa fram resurser från myndigheter på nationell nivå. Läs i klartext, Littorin ska utnyttja sina politiska nätverk och vigga pengar från Stockholm. Någon särskild kompetens inom branschen har han inte. De pengar som regionen eller universitetet inte kan få ihop hoppas man få in på annat håll.

”Jag vill inte sitta här om fem år och säga ’Vad kunde vi ha gjort för att Sony skulle ha stannat här?’ ” säger Henecke till Sydsvenskan.

Trots att marknadenmår bäst av att vara fri från statlig inblandning har det offentliga ändå en viktig roll att spela i att skapa goda och långsiktiga förutsättningar för nya och växande företag. Den stora faran finns istället i att med offentliga medel stötta hotade branscher för att ”rädda” jobben som det brukar heta.

Om det offentliga börjar gå in med direkta branschstöd uppstår frågan: Var går gränsen för hur mycket man ska satsa?

I det aktuella fallet kan man fråga sig hur mycket regionen ska satsa för att Sony Mobile ska finnas kvar i Skåne: 1 miljon, 10 miljoner eller 100 miljoner kronor? Svaret borde vara givet. Satsa på framtiden.

Vill Sony inte vara kvar ska man inte lägga en krona på företaget. Tillväxten kommer i nya företag. Därför är Littorins uppdrag som tiggare av offentliga medel tveksam. Det kan vara att kasta pengarna i sjön två gånger om.