Huvudledare

Pengar för vinden

Huvudledare Artikeln publicerades

”Vi gör regionen mer oberoende av fossila bränslen genom satsningar på egen vindkraft”, sa regionrådet Anders Åkesson (MP) i samband med presentationen av regionbudgeten för 2013. Det är inte sant.

Region Skåne beslöt redan 2002 att helt övergå till att enbart använda miljöcertifierad ”grön” el. Det kan man göra utan att köpa tio egna vindkraftverk för 350 miljoner. Nej, här handlar det om ekonomi. Genom att tricksa med skatter och elcertifikat utnyttjar femklövern bidragssystemet och kan under en period få el billigare än på marknaden. Men sedan? Långsiktigt lönsamt? Ingen vet vart vinden blåser. Majoriteten håller tummarna.

Två andra landsting, Gävleborg och Södermanland, har tidigare beslutat sig för att börja producera egen elektricitet, berättade regionrådet Monika Ekström (MP) i onsdags.

Det är inte heller riktigt sant.

I Södermanland är det långtifrån klart att landstinget köper ett eget vindkraftverk, det pågår en utredning. Moderaterna motsätter sig inte grön el, men oppositionsrådet Magnus Leivik (M) tycker att 40 miljoner är för mycket pengar att riskera. ”Landstingets skattepengar ska användas till produktion av sjukvård, inte elektricitet.”

I Gävleborgs län har landstingsbeslutet överklagats av flera olika personer. Förvaltningsrätten i Falun har nu att pröva om det strider mot den kommunala kompetensen att investera 85 miljoner kronor i två anläggningar i Småland.

Landstinget tar en affärsrisk när man tar skattemedel från investeringsbudgeten, konstateras det i ett av överklagandena. ”Vilket innebär att nödvändiga investeringar för kärnverksamheten sjuk- och hälsovård skjuts på framtiden eller helt uteblir.”

Det är många runt om i landet som inväntar förvaltningsrättens ställningstagande. Så här långt framstår det inte som helt självklart att det offentliga ska bli energiproducenter på det sätt som är aktuellt i Gävleborgs och Skånes fall.

Utöver dessa landstingfinns det ett antal kommuner som redan har slagit till. I Staffanstorp gillar politikerna inte vindkraft inom kommungränserna, men eftersom det är en bra affär beslöt man i våras att investera pengar i en egen vindsnurra på södra Öland. Tydligare kan hyckleriet inte vara.

Region Skåne vill heller inte bygga på egen mark. Var man bygger annars tycks inte spela någon roll. Klart är att regionen inte kan placera sina verk i närheten av Staffanstorps. Unesco har hotat att dra in Ölands status som världsarv om det byggs fler vindkraftverk i närheten av Stora alvaret.

Att regionen ska klara sin ekonomi genom att producera mer av det man behöver själv kan framstå som en god tanke för den som tycker att det offentliga ska göra allt. För oss andra framstår det som rena rama snurren.