Annons
Nyheter

Politiskt spel bakom tidernas u-sväng

Med en politisk u-sväng som saknar motstycke har den tyska regeringen beslutat sig för att landets kärnkraft ska avvecklas fram till 2022. Så sent som i höstas beslöt samma regering att riva upp ett rödgrönt beslut om avveckling till 2021 och förlänga driftstiden för de tyska kärnkraftverken. Sedan havererade reaktorerna i Fukushima.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011
Angela Merkel försöker hålla ihop koalitionen.Foto: Michael Sohn
Angela Merkel försöker hålla ihop koalitionen.Foto: Michael SohnFoto: Michael Sohn

Det är svårt att tro de bägge regeringspartierna, kristdemokratiska CDU och liberala FDP, skulle ha ändrat uppfattning sedan dess. Men kärnkraften har länge splittrat det tyska folket och det japanska haveriet gav motståndarna förnyad kraft och argumentation. Demonstrationerna har varit många och stora. Senast i lördags demonstrerade tiotusentals tyskar i Berlin mot kärnkraften. Det politiska trycket mot en regering som sedan länge kämpar i opinionsmässig motvind blev helt enkelt för stort.

Som det stora och rika industriland Tyskland är kommer beslutets följder studeras av omvärlden. Lyckas Tyskland avveckla sin kärnkraft utan att ersätta den delvis med el från kol, olja och naturgas från Ryssland, är det till exempel bingo för de krafter som hävdar att förnybar energi och energieffektivisering kan kompensera ett bortfall av all svensk kärnkraftsel. Misslyckas den tyska strategin blir det lättare för alliansen att, med energiöverenskommelsen i ryggen, godkänna byggandet av nya reaktorer för att ersätta de befintliga.

Annons

Mycket talar för det senare scenariot, även om det finns studier som visar att Tyskland snabbt skulle kunna göra sig kvitt sitt kärnkraftsberoende utan att öka sitt beroende av fossila energikällor. För även om det stämmer är den nya tyska vägen riskabel. För att inte låsa in ekonomin i ett osäkert beroende av nyckfull förnybar energi och rysk naturgas, måste energiförsörjningen vila på flera ben. Detta gäller i såväl Tyskland som Sverige.

Så även om man bortser från sådana argument som att elen sannolikt skulle bli dyrare i den händelse att kärnkraften skrotas finns skäl att hålla igång reaktorerna. Bara med en blandning av energislag går det att förse företag och privatpersoner med energi som varken bidrar till global uppvärmning eller minskar konkurrenskraften. Kärnkraften måste samexistera med en ökad användning av förnybara energikällor.

Det här vet förstås också den tyska regeringen. Det beslut som nu hyllas av kärnkraftsmotståndare världen över har drivits fram av det inhemska politiska läget. Redan tidigare fanns det ett antal ministrar som ville avveckla. I höstas förlorade de. Nu vinner de, men bara därför att CDU och FDP, desperat försöker matcha De Grönas frammarsch. Politiskt spel, inte energipolitisk realism är vad som motiverar tidernas politiska u-sväng.

INTERNAL INTERNAL
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons