Annons
Nyheter

Sätt politikerna i bänken

Landets skolpolitiker har för låg kompetens och bör därför sättas i skolbänken. Bäst är ändå att skolan blir statlig.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2013
Kunskapsförmedling.
Kunskapsförmedling.Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Först var det ordning och reda i klassrummet och sedan lärarna. Under de senaste åren har fokus i skoldebatten förflyttats i jakten på hur skolresultaten ska kunna bli bättre. Nu är det rektorernas tid att stå i centrum.

På måndagen presenterades en ny rapport, ”Rektor – en stark länk i styrningen av skolan”, från Studieförbundet näringsliv och samhälle. Rapportens slutsats är nedslående, rektorer och politiker har lågt förtroende för varandra.

Annons

En undersökning i rapporten visar att 43 procent av rektorerna anser att politikerna i utbildningsnämnden saknar kompetens för att utveckla skolan. Omvänt anser nästan en tredjedel av politikerna att rektorerna har tillräcklig kompetens. Denna förtroendeklyfta är allt annat än bra för skolans utveckling.

Som av en händelse presenterade även Socialdemokraterna i helgen en rapport om rektorernas roll, ”Framtidens rektor – för högre resultat i en likvärdig skola”. Partiets utbildningspolitiska talesperson, Ibrahim Baylan, konstaterar i en artikel på DN Debatt (20/10) att rektorn är viktig för skolans utveckling. Ingen motsäger det. Vidare föreslår Baylan att kraven på rektorer ska höjas både vad gäller deras utbildning och kompetensutveckling. Det mest radikala förslaget från Ibrahim Baylan är att rektorsuppdraget bör delas i två, rektor och intendent, för att på så sätt stärka rektorernas pedagogiska uppdrag.

Det skulle i så fall innebära detaljstyrning på lokal nivå. Om ett delat rektorskap lämpar sig både på den lilla byskolan och på den stora skolan i förorten är ytterst tveksamt.

Under de senaste åren har ett antal olika skolreformer genomförts under ledning av utbildningsminister Jan Björklund (FP). Än har inte den negativa trenden med fallande skolresultat vänts, troligen är det för tidigt att utvärdera effekterna av reformerna.

I takt med att resultatet har uteblivit har skolan blivit en het politisk fråga. Det är bra att skolan uppmärksammas i debatten, skolan är ingen isolerad ö i samhället.

Det finns många länkar som måste hålla ihop för en fungerande skola. Viktigast är relationen mellan läraren och eleven, det är i klassrummet som kunskapen lärs ut. Men föräldrarna är också viktiga för att barnen tar skolan på allvar. På samma sätt måste skolans företrädare, rektorerna, ha en god relation till de politiker som har ansvar för skolan. Tyvärr är det inte alltid så.

Här kommer ett förslag: Sätt politikerna i skolbänken. Ska dagens kommunaliserade skola vara kvar måste kompetensnivån höjas hos landets kommunpolitiker. Där finns det alldeles för stora brister i landets 290 kommuner.

Allra bäst är ändå att ansvaret för skolan övergår till staten. Bara då kan en likvärdig skola garanteras i hela Sverige.

Men en statlig skola får inte stå i konflikt med att rektorerna lokalt har det yttersta ansvaret för en skolas utveckling. Enkelt uttryckt, en rektor ska ha frihet under ansvar.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons