Annons
Nyheter

Ständigt denne Vilks

Provokatören Lars Vilks fortsätter att utmana. Det är en mission han ska uppmuntras att hålla fast vid.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2013
Ett konstverk.
Ett konstverk.Foto: BJÃ RN LINDGREN / SCANPIX

Än en gång har konstnären Lars Vilks hamnat mitt i händelsernas centrum. Detta efter nyheten i förra veckan att Malmögalleriet Rönnquist & Rönnquist i sommar ska ställa ut Vilks mest kontroversiella bilder.

Åter är debatten igång om Lars Vilks och hans konst. Kritikerna anklagar honom för att bara vilja provocera medan försvararna hävdar att yttrandefriheten inte får hotas. Det är sant att Lars Vilks är en provokatör, men det hindrar inte på något sätt hans grundlagsskyddade rätt att fritt få yttra sig.

Annons

Det finns ingen nu verksam svensk konstnär som skapat så mycket rabalder som Lars Vilks, främst för teckningen av Muhammed som en rondellhund som publicerades i Nerikes Allehanda 2007. För det konstverket har Vilks fått ett flertal mordhot, blivit överfallen och utsatts för försök till mordbrand. Det säger inte lite om vilken sprängkraft hans konstverk rymmer, framför allt i den muslimska världen.

Det är viktigt att skilja på två olika debatter. Den ena handlar om yttrandefrihet och den andra om konst. Yttrandefrihet måste försvaras i alla lägen, även om följderna kan vara obehagliga.

Vad gäller konsten och vilken funktion den har finns det inga skarpa gränser. Här får var och en göra sin egen tolkning vilket gäller inte minst Lars Vilks konstnärskap. Är hans byggnad Nimis ett konstverk? De flesta skulle nog i dag hävda det, men det var inte lika självklart i början av 1980-talet när Lars Vilks började bygga sin träskulptur på Kullaberg. Därefter följde långa rättsliga processer om Nimis som enligt Lars Vilks var en del av själva konstverket.

Styrkan i Vilks konstnärskap ligger just i att utmana gränser, att provocera. Genom rondellhundsbilderna har han också visat på vikten av att försvara yttrandefriheten.

Med yttrandefrihet garanteras varje individs rätt att fritt uttrycka sina åsikter. Det innebär också att det står fritt för en annan person att bemöta dessa åsikter. Det är så en konstruktiv debatt kan föras.

Men det finns gränser för vad man får säga och inte säga. När det gäller det så kallade näthatet så finns det flera exempel där detta är riktat mot enskilda personer och innebär stor skada för den som utsätts. Det kan i så fall vara åtalbart som förtal eller hot.

Lars Vilks teckningar må uppröra många, men det får inte hindra honom från att fritt få utöva sin konst.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons