IFK

Folkstormen tog Kenneth

IFK Artikeln publicerades

Kenneth Andersson fick inte göra en Sören Cratz – och om jag ska vara ärlig så hade jag aldrig trott på det heller. Den totala uppbackningen från spelarna fanns inte där och därför tar Ola Lindgren nu över med omedelbar verkan.

Rätt eller fel?Det får den närmaste månaden avgöra. Sex matcher återstår och IFK lär behöva sex poäng till för att vara på den säkra sidan.

Jag var inte det minsta överraskad att IFK sparkade Kenneth Andersson. IFK-tränaren hade ett omöjligt uppdrag eftersom han saknade förtroende.

Från sponsorerna.

Från supportrarna.

Och även från spelarhåll. Visst...Kenneth har stöd från många av spelarna, men definitivt inte från alla. Den bilden har blivit allt mer tydlig den senaste månaden.

IFK Kristianstad är på väg mot tidernashögsta publiksnitt i elitserien. Det ger pengar, men också krav och åsikter. Det är många som tycker och tänker, och efter förlusten mot HK Aranäs så var det folkstorm. När den var över hade Kenneth Andersson blåst bort. Styrelsen orkade inte stå emot trycket från varken sponsorer eller supportrar.

Efter en lång ökenvandring så har både näringslivet och kommuninvånarna hittat tillbaka till IFK och det förtroendet vill IFK på inget sätt riskera. Därför får Kenneth gå.

Förvandlingen från frälsare till syndabock är sensationell. Med små ekonomiska medel och en stor dos passion tog Kenneth Andersson IFK Kristianstad till elitserien. En prestation ingen kan ta ifrån honom.

I år var han på väg att ta nästa kliv – mot klubbens första slutspel på 15 år. Då får han kliva av. Jag förstår att Kenneth är bitter. Samtidigt är det så elitidrotten fungerar. Det är resultaten som styr – och tre raka förluster blev en för mycket. Åtminstone för en nervös styrelse.

Personligen är ganska övertygadom att IFK hade grejat en slutspelsbiljett även om Kenneth fått sitta kvar, men styrelsen och sportteamet var inte beredd att chansa.

Därför kallas Ola Lindgren in redan nu. Ola Månsson blir kvar som assisterande tränare och med ett bra resultat så lär han få behålla jobbet även nästa säsong.

För Ola Lindgren klarar inte det här på egen hand. Lindgren är förbundskapten och i påsk spelar Sverige OS-kval i Göteborg. Ett kval som inte får gå fel. Även om Lindgren påstår att han gillar att ha många bollar i luften samtidigt så är jag tämligen övertygad om att han gärna hade väntat med att ta över IFK till den 1 maj. Men nu fick han frågan – och då är det bara att gilla läget. Att tränare får sparken tillhör nämligen vardagen på den här nivån.

På träningen i eftermiddagtar Ola Lindgren över ansvaret. Har har ytterligare ett pass i morgon – sen väntar två oerhört viktiga matcher i jakten på slutspel. Drott på onsdag i Halmstad, och Malmö hemma i Arenan på fredag kväll.

Lindgrens uppgift ligger, som han själv säger, på det mentala planet. Att stoppa blödningen och få fart på glädjen. En ny röst med lite nya idéer kan få spelarna att tro på sig själva, men framför allt handlar det om att hitta tillbaka till rätt fokus – här och nu.

Ola Lindgren har ett tufft jobb framför sig.

Kenneth Andersson går mot nya utmaningar.

Lycka till – båda två.