IFK

IFK skuldfritt: "Oerhört skönt"

IFK Artikeln publicerades

Mitt under brinnande slutspel kan Kristianstadsbladet avslöja: IFK Kristianstad är snart skuldfritt – för första gången sedan 1990-talet. ”Oerhört skönt att slippa den ryggsäcken”, säger IFK-basen Ingvar Lövkvist.

När IFK Kristianstad sätter punkt för säsongen är det inte bara den sportsliga succén som kommer att uppmärksammas.

Spelet utanför handbollsplanen har nämligen varit minst lika framgångsrikt.

För första gången sedan slutet av 1990-talet kan klubben snart skratta hela vägen till banken.

”Det känns bra”

Av de skulder på drygt 300 000 kronor som fanns kvar när säsongen började kommer ingenting att finnas kvar om ett par månader.

– Det stämmer. Vi kommer ändå att gå några hundra tusen kronor plus när vi reglerat allt. Och det känns bra. Att ha en buffert när vi går in i nästa säsong känns tryggt. I den budget man lägger handlar mycket om antagande och då är det bra om det finns att ta av, om det inte blir som man hoppats och tänkt, säger IFK-basen Ingvar Lövkvist.

Fler än beräknat

Att det kommer att bli succé i bokslutet den siste maj förklaras enklast med de sportsliga framgångarna som genererat större inkomster än budgeterat:

Publiksnittet beräknades inför säsongen till mellan 2 600-2 700 åskådare. Men det blev betydligt högre än så. IFK Kristianstad lockade i snitt 3 245 åskådare till sina hemmamatcher i grundserien.

Slutspelet ger sköna extraslantar. Enligt de beräkningar som gjorts ger varje match mellan 350 000-400 000 kronor i nettoinkomst. IFK Kristianstad har spelat två slutspelsmatcher i Kristianstad Arena. I morgon väntar ytterligare en – den sista hemmamatchen den här säsongen.

– Publiken är en viktig faktor. Vi hade budgeterat med en halv miljon mer i sponsorintäkter än vad det blev, men det uppvägs av publikintäkterna, säger Ingvar Lövkvist.

Större budget

IFK Kristianstad kommer att använda en del av sitt överskott från säsongen till att reglera de sista skulderna som klubben dras med.

– Det är målet som vi haft hela tiden. Vi vill bli av med det gamla. Tanken är ju dessutom att vi ska bygga upp ett eget kapital också, säger vice ordföranden Mats Samuelsson.

Efter krisåren i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet är IFK Kristianstad nu alltså på väg att bli skuldfritt för första gången på många år.

Och det ser fortsatt ljust ut.

Inför nästa säsong räknar klubben med att öka intäkterna ytterligare. Klart är redan att sportteamet har en större budget att röra sig med till lagbygget för 2012/13.

– Den är bredare, bekräftar Mats Samuelsson.

Hur mycket?

– Det vill jag inte gå in på.

– Men vi har så att vi kan skaffa spelare till de positioner vi vill och behöver.

När presenterar ni ert första nyförvärv?

– Vi arbetar på, men det blir nog inte den här veckan. Kanske har vi något klart till nästa.

För IFK Kristianstad väntar närmast den fjärde SM-semifinalen mot Guif.

Matchen spelas i Kristianstad Arena och biljetterna till det glödheta mötet såldes slut på bara någon timme.

Guif leder med 2–1 och IFK Kristianstad måste vinna inför hemmapubliken för att säsongen ska leva vidare.

En eventuell femte och direkt avgörande SM-semifinal spelas i Eskilstuna sporthall på söndag.