Nyheter

IFK ute ur EHF-cupen efter ny rysare

Man borde ha lärt sig, men just när man trodde att IFK Kristianstad tidigt avgjort matchen kom en ny mäktig vändning. Den här gången från Guif. Eskilstunalaget vände 7–14 till seger med 26–23 och slog ut IFK ur EHF-cupen.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2012

– Det går fort. När något lag får lite flyt och en målvakt börjar rädda vänder det snabbt. Tyvärr gick det inte åt vårt håll, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Efter IFK:s magiska vändning i det första mötet i Kristianstad stod Guif för något liknande i Eskilstuna. I första halvlek stämde precis allt för IFK. Lucau stängde igen i målet, försvarsspelet var tätt och kompakt och man kunde till och med få flera enkla kontringsmål.

Vid IFK-ledning 14–7 – och totalt 48–29 – kändes dubbelmötet helt avgjort. Men så funkar det inte riktigt mellan de här båda lagen. 14–7 blev 16–11 i paus och i den andra halvleken var Guif ett helt nytt lag.

– Vi blir stillastående och börjar tänka. Man vet om det när man möter Guif, att vi ska vara förberedde på olika försvarsspel. Men vi får inget riktigt tryck, säger Lindgren.

Ja, Guif gjorde imponerande 9–1 på IFK i inledningen av andra halvlek. 16–11 hade plötsligt blivit 17–20 och Sporthallen i Eskilstuna kokade – trots att bara 1 100 åskådare tagit sig dit.

Guif chansade, provade allt. Man provade med en "västman" i anfallen, man spelade 3–3-försvar, 5–1-försvar och punktmarkerade Lars Möller Madsen. Just när IFK hittat en lösning, satte Guif in nästa stöt.

Och inte minst – Richard Larsson storspelade i hemmamålet.

Ändå fick IFK chansen.

Med tio sekunder kvar, i underläge 23–26 fick man chansen att gå till anfall. 24–26 hade räckt för avancemang, men man om aldrig riktigt till avslut. Ett frikast med två sekunder kvar räckte inte, Lars Möller Madsen sköt i täcket.

– Inget att göra... Nu har vi åkt ut, så vi får lägga allt fokus på ligan. Vi hade möjligheterna, men gör inte en andra halvlek som räcker till. Vi trodde vi skulle bevaka en ledning och det funkar inte. Man måste ösa på, säger Lindgren.

Bland spelarna var besvikelsen stor. Inte minst hos Claus Kjeldgaard.

– Totalt onödigt. Vi kastar bort vidare avancemang i Europa. Så idiotiskt, säger han.

– Jag tycker inte ens att man ska framhäva Guif i det här, det är vi som ger bort matchen fullständigt.

Guif–IFK Kristianstad fortsätter alltså att vara mötet man inte ska leda i paus. Det lag som haft ledningen efter första halvlek har nu inte vunnit på åtta raka matcher.

Bladetsportens Robin Nilsson var på plats i Eskilstuna. Läs hans rapporteringen från matchen nedan.