IFK

Kjeldgaard är laddad

IFK Artikeln publicerades

I juni 2009 ritade Claus Kjeldgaard på för IFK Kristianstad. Dansken har varit med på resan som tagit IFK från kvalserien till SM-final och en plats i Europa. ”Vi skriver ett nytt kapitel i eftermiddag, och det är kul att vara med på det äventyret”, säger 26-åringen.

Bladetsporten punktmarkerade lagets sista träning inför allvaret i eftermiddag. En träning som IFK genomförde i Slättängshallen – och med stort fokus.

– Det märks att säsongen drar igång, och det ska bli grymt häftigt, säger Kjeldgaard, som alltså går in på sin fjärde säsong i den brandgula tröjan.

Utvecklingen har varit minst sagt häftig. IFK har gått från att vara ett bottenlag till att bli ett lag för Europa. Och Claus njuter av utvecklingen.

– Det är naturligtvis roligare att spela när man har framgång.

Vad säger du om utvecklingen?

– Det har hänt mycket under de här tre åren, både vad gäller laget men också med organisationen.

Överraskad?

– Inte direkt. IFK ville ta kliv för varje säsong, det var en del av visionen. Sen att vi gick till SM-final redan i våras var en ren bonus.

Fått en annan roll

För tre år sedan värvade IFK Kristianstad en lagspelare som hatar att förlora. Den bilden har inte förändrats. Däremot har Claus fått en delvis annan roll på planen. Han har gått från att vara en utpräglad tvåvägsspelare till att allt mer få rollen som försvarsgeneral.

Hur ser du på det?

– Jag vill spela även framåt, och det vet Ola (Lindgren). Men jag accepterar att ”Ollie” (Olafur Gudmundsson) är förstavalet som spelmotor, sen är det upp till mig att bevisa att jag ska ha mer speltid även framåt. Jag är medveten om att jag har spelat med för hög risk, men det är något jag jobbar med att förbättra.

Men bakåt rör ingen Claus Kjeldgaard.

– Jag har blivit en mycket bättre försvarsspelare sen jag kom till IFK.

Saknar du Joakim Hykkerud?

– Vi klickade direkt, det kan man inte förneka men ”Ollie” (Olafur Gudmundsson) är en annan typ av försvarsspelare och absolut inte dålig. Han är ruskigt snabb i fötterna.

Det är 6–0 som gäller. Hur ser du på det?

– Där är vi trygga, men vi har spetskompetens för att spela även andra typer av försvarsspel. Både Jepson och Anton Jönsson fungerar bra som spets.

Hur är känslan annars?

– Vi har bytt en del spelare på centrala positioner och är absolut inte samspelta ännu, men det blir bättre och bättre.

Din egen form?

– Den känns riktigt bra. Jag är skadefri och konditionen är bra. Sen kan man alltid bli starkare rent fysiskt, säger Kjeldgaard som precis som resten av laget tränar två pass om dagen.

– Det är nytt för mig och det känns riktigt stimulerande och förhoppningsvis utvecklar det även en som spelare. Vi kör kortare pass, men med möjlighet att köra mer specifika grejor.

Skarpt läge

I eftermiddag drar säsongen i gång – och Kjeldgaard är spelsugen.

– Det är det här man tränar för.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Det kommer att bli stenhårt. Länder från det gamla östblocket spelar för livet, så det gäller att vi är med från start.

Hur bra koll har ni på slovakerna?

– Vi har haft videogenomgång och det gav en del. Sen mötte Århus dem förra året och vann visserligen, men de fick jobba hårt för segern, säger Kjeldgaard som fortsätter:

– Det ska bli intressant att se hur vi reagerar på en match som gäller något. I eftermiddag är det verkligen skarpt läge.