IFK

Ledde i paus – vann ändå

IFK Artikeln publicerades

Det gick att vinna trots ledning i paus – men det krävdes också tio måls försprång. IFK Kristianstad bröt förlustsviten genom en makalös uppvisning av framför allt Henrik Nordlander. ”Det är målvaktsspelet som gör det”, säger Ola Lindgren.

Ni kan er historia. Leder man mot Guif i paus vinner man inte matchen.

Det var en sanning – fram tills i går.

IFK Kristianstad – med tre raka förluster i bagaget – kom ut heltaggat och spelade ut gästerna efter noter. 17–7 i paus var ett försprång som inte ens Guif kunde hämta in i andra halvlek. Och mannen bakom överkörningen var Henrik Nordlander.

20-åringen firade tidig julafton mellan stolparna och stod för tolv räddningar i första halvlek. En räddningsprocent på över 60.

– Det är det som gör att vi skaffar oss det utgångsläget. Sen orkar vi inte hålla aggressiviteten, men det spelar ingen roll i dag. Det har varit ett jävla ältande om att vi haft tre raka förluster och vi ville slippa höra det. Titta bara på hur många poäng vi har, säger tränaren Ola Lindgren.

Skulle startat tidigare

Henrik Nordlander startade sin blott andra match den här säsongen. Men egentligen skulle han ha startat mot både Redbergslid och Skånela.

– Men inför RIK stukade han foten och mot Skånela fick han feber. I dag skrev jag ner hans namn på blocket på eftermiddagen, men jag var lite osäker in i det sista, säger Lindgren.

Själv har Nordlander varit pigg även om han inte fått spela särskilt mycket.

– Jag har känt mig i bra form nu ett tag, så det är bara att göra det bra när man väl får chansen.

Din kommentar om första halvlek?

– Det var ganska blandade räddningar. En del var ganska enkla och sen var där något friläge också. Men vi har en helt annan trygghet i försvaret, säger Nordlander, som kan gå rakryggad på stan igen.

– Det snackas ju ganska mycket... på gott och ont. Det är bara att ta åt sig när det går bra och tända till lite extra när det går dåligt, säger han.

En som definitivt tände till lite extra var lagkaptenen Johan Jepson. Efter en svag höst gjorde kantspelaren åtta mål mot Guif och sett över hela matchen var han bäste IFK-spelare.

17 av 29 mål

Han var också det tydligaste exemplet på att sexmetersuppställningen gjorde sin bästa match den här säsongen. Jepson, Emil Karlsson och Anton Lindskog stod för totalt 17 av IFK:s 29 mål.

– Ofantligt skönt att det vände. Jag gick mer till mig själv och bestämde mig för att göra allt jag kan i stället för att stå och vara frustrerad på kanten.

Mötena mot Guif har ju varit svängiga. Hade ni det med er in i andra halvlek?

– Båda har tappat stora ledningar och jag trodde nog att de skulle köra 4–2- eller 3–3-försvar, men det kom ju aldrig och deras 6–0 löste vi ganska bra.

Trots urladdningen före paus gjorde Ola Lindgren sitt för att tona ner den egna insatsen.

– Man ska inte glömma att Guif är rätt skadedrabbat med både Haukur (Andrésson) och Robin (Andersson) borta. Jag får lugna ner er lite så att ni inte drar iväg för mycket, ler Lindgren och nickar åt journalistsamlingen.

29–24 är också ett resultat som skickar upp IFK i serieledning inför julens fortsatt tuffa spelschema.