IFK

Ola Månsson bär på en dröm

IFK Artikeln publicerades

Ola Månsson lockades till IFK Kristianstad med hjälp av en dröm. "Jag vill spela slutspel med IFK inför 4 700 fanatiska supportrar. Det är det som fick mig att tacka ja”, säger 38-åringen som kommer att leda IFK Kristianstad i par med Kenneth Andersson.

Vi träffas i Kristianstad Arena över en lunch. Månsson har precis tagit farväl av tjejerna i Eslöv. En inte helt enkel uppgift.

- Det har varit en fantastisk grupp att jobba med. Vi jobbade efter en plan och gick i land med den.

Med lite distans, vann ni silver eller förlorade ni guldet?
- Vi förlorade guldet, absolut. Med fyra minuter kvar hade vi 50 procents chans, men det ville sig inte.

Varför?
- Det var verkligen små marginaler. Vi följde vår matchplan till punkt och pricka, men tyvärr var Sävehof lite bättre än vad vi hade räknat med.

Ola Månsson blev tränare tidigt. 27 år ung tog han över Team Eslöv.

- Om jag aldrig ångrat att jag slutade spela för tidigt? Faktiskt en gång. En månad efter att jag skrivit kontrakt med Eslöv så fick jag erbjudande från en norsk ligaklubb, och eftersom min dröm hade varit att bli proffs så sved det. Men nu har jag varit heltidsanställd inom handbollen i sju år, så jag klagar inte.

Har din tränarfilosofi förändrats under de här elva åren, och i så fall hur?
- Jag hoppas verkligen att det har hänt något. Skämt å sido, framför allt så är jag idag mycket tydligare i mitt budskap och vågar ställa krav. Sen handlar det om att kommunicera, att ständigt ge feedback och att verkligen förmedla det man vill.

Hur ser du på handbollens utveckling?
- Tempot är högre men framför allt så har fysikens betydelse ökat. Spelarna är längre och större.

Storleken har betydelse?
- Visst är det så. Du ser inte längre några små killar i mittförsvaret.

I början av 2009 klev Månsson in i IFK som talangutvecklare. En roll som han kommer fortsätta att ha, tillsammans med en hel del andra uppgifter.

- Belastningen på Kenneth har varit alldeles för stor. Vi har diskuterat rollerna, men vi är inte färdiga och det är heller inget som brådskar. Seriepremiären är inte förrän i september, säger Ola som tror på upplägget.

- Alla vill ha kontinuitet och alla vill ha förnyelse. Nu får IFK båda sakerna, och det ska man dra nytta av. Dessutom kompletterar vi varandra bra.

På vilket sätt?
- Kenneth är en analytisk person, en tränare som älskar att studera motståndare och hitta deras styrkor och svagheter. En viktig uppgift som jag däremot inte är så förtjust i. Jag brinner mer för individuell utveckling och att ha fokus på den egna prestationen.

Vem har sista ordet?
- Det har Kenneth.

Kommer inte det att kännas konstigt?
- Jag visste premisserna när jag skrev på, dessutom så tror jag att vi kommer utarbeta en ganska tydlig rollfördelning.

Många ser dig som frälsaren som ska få fart på anfallsspelet?
- Ha, ha...frälsaren finns i Vinslöv och heter Uffe Larsson, säger Ola som varit delaktig i processen när det gäller förstärkningen av laget inför den kommande säsongen.

-Johan (Persson) är visserligen Kenneths gubbe, men jag litar på hans omdöme.

Darko försvinner. Kommentar?
-Det är tråkigt. Förutsättningarna att han skulle göra en bättre säsong var stora. Han kan språket bättre, han vet var man handlar mjölk och han skulle dessutom haft en försäsong i kroppen. Sen förstår jag sportteamet, dom pengarna Darko ville ha kan IFK inte lägga på en spelare.

Hur ska ni ersätta Jepson?
-Vi ska ha in ytterligare en försvarsspelare, men vi letar ingen Jepson. Det går inte att ersätta en sån kille. Om du ursäktar uttrycket...så har jag aldrig stött på en större dåre.

Ola har bra koll på de talanger som kommer underifrån. Tre juniorer tar plats i A-truppen: målvakten Henrik Nordlander, Emil Karlsson och Oskar Hansson.

- De här killarna är inte med för att de är juniorer, utan att för att vi verkligen tror på dom. Att de kommer att tillföra något.

Och fler knackar på dörren.

-Anton Lindskog, Anton Svensson, Robin Håkansson, Erik Gannby och Linus Andersson kommer alla att få speltid under försäsongen och någon kommer säkert att ta chansen. Utvecklingen går fort i den här åldern, säger Ola som avslöjar att IFK varit i kontakt med Thomas Varsamis.

-Jag ringde honom personligen och blev oerhört förvånad när han uttalade sig att ingen i IFK hört av sig. Vad menar han?

Vad säger du om elitserien?
-Det kommer att bli ett getingbo. De åtta lag som var i slutspel i år har inte blivit svagare, sen kan jag tänka mig att Ystad och Aranäs vill dit.

Och så ni då?
-Precis.

Hur ska det gå till?
-Det finns bara en väg...träning – och mer träning, säger Ola som stakar ut vägen.

-I min värld är antalet träningspass gånger kvalité lika med resultatet.

IFK kommer därför att lägga in två extrapass i veckan. Båda på dagtid.

-Ska vi bli starkare, snabbare och skaffa oss bättre spelförståelse så måste vi träna mer. Och vi kommer att börja när alla är tillbaka i juli, säger Ola som även lyfter fram den mentala biten.

-Hängivenhet är ett viktig ord. Ska du utvecklas så måste du ge allt, på varje träningspass i varje moment.

Ni har att jobba med?
- Att bygga upp fysiken har största prioritet, sen ska vi träna in ett anfallsspel som passar de individer vi har i truppen. Sen kommer det inte att vara helt timat till seriepremiären.

Vad har saknats?
-Många spelare kom in sent, men nu hoppas jag att vi ska kunna spika truppen tidigare. De sista värvningarna blir avgörande för hur vi kommer att spela anfallsspel, säger Månsson som tror att framtiden tillhör IFK.

-Det kommer duktiga ungdomskullar, organisationen och ekonomin blir starkare för varje år, precis som A-laget. De tre ben som behövs för att nå framgång.

IFK har målsättningen att ta SM-guld 2014. Är det realistiskt?
-Det är tre år dit, och jag har bara tvåårskontrakt. Som sagt...min dröm är att springa in i Arenan inför 4 700 åskådare i ett slutspel. Och det hoppas jag få göra redan 2012.